La mai puțin de un an de când a ieșit din închisoare, Cristian Cioacă are probleme noi. Cioacă are datorii mari, iar ANAF îl execută silit. Fostul soț al Elodiei Ghinescu, pentru moartea căruia a fost făcut responsabil, este dator și către stat și către familia fostei soții.
Cazul „Elodia”. Cristian Cioacă este bun de plată. Are datorii imense. Va fi executat silit
Cristian Cioacă, fostul soț al avocatei Elodia Ghinescu, se confruntă acum cu probleme financiare după eliberarea sa anul trecut, la mai bine de 20 de ani de la dispariția soției sale și după mai bine de 10 ani petrecuți în închisoare.
În timp ce familia Elodiei Ghinescu a așteptat ani de zile să își recupereze despăgubirile stabilite de instanță, acum și statul român se implică în recuperarea datoriilor de la Cristian Cioacă. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, a inițiat procedura de executare silită pentru recuperarea unor datorii acumulate de Cioacă.
Cristian Cioacă a contestat decizia de executare silită la Judecătoria Pitești, încercând să evite plata sumelor respective. Până în prezent, primul termen al procesului de contestație nu a fost încă stabilit, iar fostul polițist continuă să se confrunte cu dificultăți legale și financiare.
”Nu am văzut dosarul, însă cel mai probabil este vorba despre cheltuieli judiciare din dosarul Elodia”, a explicat Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, pentru Fanatik.
S-a angajat șofer la cabinetul avocatei sale
În anul 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat pentru omor calificat și profanare de morminte, fiind obligat să plătească cheltuieli judiciare în valoare de 135.000 lei, sumă pe care fostul polițist o datora statului român. Până în prezent, această sumă nu a fost recuperată, iar datoriile au rămas înregistrate în documentele fiscale ale lui Cioacă.
În perioada în care a fost încarcerat, Cioacă nu a avut venituri, ceea ce a împiedicat recuperarea sumelor respective. Acum, după eliberarea sa, ANAF a început procedura de executare silită pentru a recupera datoriile. Conform unor relatări din presă, Cioacă a găsit un loc de muncă ca șofer la cabinetul avocatei care l-a reprezentat în proces, ceea ce ar putea facilita recuperarea datoriilor.
Pe lângă acestea, Cioacă ar fi vândut mai multe bunuri aparținând Elodiei Ghinescu, inclusiv două imobile. Singurul bun pe care nu l-a putut înstrăina este apartamentul în care a avut loc tragedia, deoarece acesta era încă ipotecat la bancă. De asemenea, în perioada detenției, Cioacă ar fi închiriat un apartament din Brașov unei agenții de turism.
În ceea ce privește despăgubirile morale datorate familiei Elodiei Ghinescu, avocata familiei a confirmat pentru Fanatik că acestea nu au fost plătite nici până acum. Familia Elodiei, inclusiv mama, fratele și fiul acesteia, așteaptă în continuare să primească compensațiile stabilite de instanță.
”În acest moment, există un dosar în executare, care se referă strict la despăgubirile morale”, a explicat Crina Radu.
Are de dat bani pentru fiul său
Cristian Cioacă datorează familiei Ghinescu suma de 380.000 de euro, majoritatea acestei sume fiind destinată fiului său și al Elodiei, Patrick. Anul trecut, în momentul depunerii cererii de liberare condiționată, Cioacă nu achitase niciun leu din această sumă.
Cu toate acestea, fostul polițist a fost eliberat pentru că, conform documentelor dosarului, nu existau dovezi că acesta ar fi realizat activități lucrative remunerate în perioada detenției, nici că ar fi deținut bunuri mobile sau imobile semnificative. De asemenea, nu s-au găsit dovezi că ar fi primit sume considerabile de la familie care să-i permită achitarea parțială a datoriilor.
Un alt argument în favoarea eliberării a fost lipsa dovezilor că, deși nu a reușit să efectueze plățile lunare promise fiului său minor, băiatul nu a reclamat această neîndeplinire a obligației de către condamnat.
Anul acesta se împlinesc 24 de ani de la dispariția avocatei Elodia Ghinescu. Dispariția a avut loc în august 2007, dar Cristian Cioacă, polițist la IPJ Argeș, a anunțat dispariția soției sale abia câteva săptămâni mai târziu. În cadrul anchetei, autoritățile au găsit urme de sânge în apartamentul din Brașov al cuplului și hainele avocatei într-o râpă din apropierea orașului. Totuși, cadavrul Elodiei nu a fost niciodată găsit, ceea ce a făcut ca Cioacă să fie condamnat pentru omor abia după pronunțarea judecătorească a morții soției sale.