De asemenea, familia avocatei Elodia Ghinescu a spus că Cioacă l-a privat pe fiul lor de șansa de a se duce la mormântul mamei sale, ceea ce ar fi putut influența decizia tribunalului.
Judecătorii au respins cererea de eliberare condiționată a lui Cristian Cioacă
Judecătoria Pitești a respins luni, pe data de 23 ianuarie, cererea de eliberare a lui Cristian Cioacă, catalogând-o drept neîntemeiată. Decizia nu este însă una definitivă, iar fostul polițist are dreptul să facă o nouă cerere în luna mai a acestui an.
„Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat, în prezent deţinut la Penitenciarul Mioveni, ca neîntemeiată. Menţine termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită, respectiv 10.05.2023. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în decizia magistraților.
Comisia de la Penitenciarul Mioveni, unde este încarcerat Cristian Cioacă, a respins cererea acestuia de eliberare condiționată pe data de 11 ianuarie, iar el a contestat decizia la Judecătoria din Pitești.
Acesta a fost condamnat în 2014 la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu și a executat, până acum, jumătate din pedeapsă. Fostul polițist nu a recunoscut niciodată că și-ar fi omorât nevasta. Trupul ei nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi. Cristian Cioacă primise inițial 22 de ani de închisoare.
Elodia Ghinescu a dispărut în anul 2007
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care poliţistul Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia.
Anchetatorii mai spun că în noaptea crimei, copilul minor al celor doi se afla în apartamentul în care locuiau Cristian Cioacă și Elodia Ghinescu.
„În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 8.10.2007. Întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament), inculpatul a acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, a instalat o nouă perdea de duş în baia aferentă dormitorului”, au declarat procurorii.
Potrivit Parchetului, ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cristian Cioacă a desfăşurat o „operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a victimei şi vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai„.
Procurorii sunt de părere că scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către poliţist.
Cristian Cioacă a anunțat oficial dispariția soției sale abia pe data de 5 septembrie 2007.