Avocata fostului polițist Cristian Cioacă a confirmat că acesta a primit un răspuns pozitiv din partea comisiei pentru eliberare condiționată. Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare în cazul dispariției Elodiei Ghinescu.
Fostul polițist Cristian Cioacă ar putea ieși din închisoare
Cristian Cioacă a depus o cerere de eliberare condiționată, iar la sfârșitul acestei luni va afla dacă va scăpa sau nu de condamnarea de 16 ani și 8 luni de închisoare în cazul dispariției Elodiei Ghinescu. Acesta a înaintat în luna mai Judecătoriei Pitești o nouă propunere de liberare condiționată, a doua din acest an.
La primul termen stabilit în data de 17 mai, instanța a solicitat recomandări din partea Serviciului de Probațiune Argeș „cu privire la măsurile și obligațiile de supraveghere pe perioada liberării, conform art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013, raportat la înscrisurile înaintate la dosar de către penitenciar, având în vedere că propunerea comisiei pentru eliberare condiționată vizează rămânerea unui rest de executat mai mare de doi ani”.
Conform articolului de lege citat, instanța se referă la procedura de acordare a liberării condiționate.
„La procesul verbal de propunere a liberării condiționate se anexează, prin grija consilierului de probațiune din cadrul serviciului de probațiune competent potrivit legii, în circumscripția căruia se află penitenciarul recomandările cu privire la măsurile de supraveghere și obligațiile prevăzute la art 101 din Codul Penal, care pot fi aplicate de către instanța de judecată, în cazul în care restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării persoanei condamnate este de doi ani sau mai mare” (art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013).
Comisia pentru eliberare condiționată a dat un răspuns pozitiv
Conform avocatei lui Cristian Cioacă, acesta a primit un răspuns pozitiv din partea comisiei pentru eliberare condiționată. Această comisie este formată din judecătorul de supraveghere a privării de libertate, care este și președintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație și asistență psihosocială și un consilier de probațiune.
Decizia finală privind admiterea cererii de liberare condiționată trebuie validată de instanța responsabilă pentru penitenciarul în care Cristian Cioacă este închis. Cu toate acestea, opinia favorabilă a comisiei are un mare impact asupra deciziei finale, punctează Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă.
„Da, așa este. Are termen la instanță pe 28 iunie pentru a fi confirmată sau respinsă”, a declarat Maria Vasii pentru Fanatik.
Amintim că, pe data de 19 iunie 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte în cazul avocatei Elodia Ghinescu. La instanța de fond, fostul polițist primise o sentință 22 de ani de închisoare.
Cristian Cioacă este închis de 11 ani în pușcăria Colibași și își execută pedeapsa în regim semideschis.