Construcții Erbașu este implicată, azi, în proiecte de anvergură precum ansamblurile rezidențiale Arbo Mogoșoaia și Marmura Residence.

Capital: – Ce investiții ați făcut, direct sau prin intermediul firmelor deținute, în 2020, respectiv în 2021? Care a fost valoarea fiecărei tranzacții?

Cristian Erbașu: – În ultimii doi ani companiile noastre au realizat investiţii în domeniul hotelier (aproximativ 1 milion de euro), în agricultură (aproximativ 1 milion de euro ), în imobiliare (aproximativ 10 milioane de euro) şi în construcţii (aproximativ 2 milioane de euro)

C: – Care au fost cele mai de succes proiecte finalizate anul acesta?

C.E: – Sunt mai multe proiecte finalizate cu succes anul acesta, dar dintre acestea, cele mai importante sunt : Stadionul RAPID (14050 locuri), Sala polivalentă din Oradea (7000 locuri), Sala polivalenta din Mioveni (2500 locuri), Ansamblul rezidenţial Marmura Residence.

Să avem încredere în tineri

C: – Care au fost greșelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?

C.E: – În viaţă trebuie să învăţăm mereu, din greşelile altora sau din propriile greşeli. Greşeala cea mai mare este aceea de a crede că nu mai avem de învaţat, că nu nu mai avem de progresat, că suntem prea obosiți sau prea bătrâni să mai continuăm. O altă greşeală mare este aceea de a nu avea încredere în tineri, în generaţiile viitoare, în cei fără experienţă. Şi eu am avut astfel de trăiri, dar acum ştiu că întotdeauna trebuie să privesc în viitor, fără ca eşecurile trecutului să ne frâneze iniţiativele prezentului, ci doar să le facă mai sigure şi mai bune.

C: – Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în străinătate? (realizate personal sau prin intermediul firmelor; implicări în realizarea unor proiecte imobiliare).

C.E: – Împreună cu un alt constructor din România, Dl. Daniel Pițurlea, familia noastră a dezvoltat un ansamblu imobiliar în Mogoşoaia, de aproximativ 1100 apartamente, din care în prima parte a anului 2022 se va finaliza prima etapă, ce cuprinde 310 apartamente. În 2021 am început şi a doua etapă a acestui proiect, ce va cuprinde 420 apartamente, urmând a se continua ulterior fazei a doua, cu o a treia fază.

Construcţii, agricultură, industria alimentară, energie şi turism

C: Aveți plasamente pe burse?

C.E: – : Deţinem câteva investiţii pe bursă, însă acestea nu au o anvergură semnificativă şi sunt făcute doar prin instituţii de specialitate.

C: – În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?

C.E: –  Domeniile în care am investit în ultimii ani şi în care vom înveşti în viitor sunt construcţiile, agricultură, industria alimentară, energie şi turism (hotelier).

C: – La ce sumă evaluați afacerile și investițiile dvs. la sfârșitul anului 2020? (sau evaluarea unei firme specializate în cazul în care aceasta exista)

C.E: – Avem evaluări interne pe care preferăm să nu le facem publice.

Susținem sportul de performanță

C: – Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dvs. preferate pentru  vacanţă? Care sunt proiectele de responsabilitate socială în care v-ați implicat și de ce le-ați ales?

C.E: – Încă de la înființare compania s-a orientat către câteva direcții de responsabilitate socială binedefinite pe care le urmărim și în prezent: susținerea educației, susținerea activităților culturale, susținerea sportului la nivel juvenil și a sportului de performanță, precum și diferite acțiuni umanitare. Am ales aceste direcții pentru că ne dorim o dezvoltare durabilă a comunității și a societății din care facem parte.

C: – Cum v-a influențat din punct de vedere financiar criza COVID-19?

C.E: – : Din punct de vedere al cifrei de afaceri nu a fost un impact major în ultimii doi ani, marcaţi de criza COVID-19, dar din punct de vedere al eficientei a existat o anumită scădere normală, din cauza scăderii productivităţii.