„Trebuie să pornim de la ideea generală: la nivelul țării nu a existat o strategie. Neexistând o strategie pe termen mediu și lung, automat nu am știut ce sectoare din economie să le abordăm cu prioritate, să le considerăm strategice, și am lăsat totul să se întâmple după piață. Într-adevăr, piața imobiliară, fiind privată 100%, a mers cel mai bine în ultimii ani” punctează CEO-ul Construcții Erbașu.


Și în perioada pandemiei, prețurile imobilelor a crescut exponențial, mai ales al celor rezidențiale, iar pentru acest fenomen există mai multe explicații. Cristian Erbașu a pus accent pe una dintre ele, pe faptul că există o anomalie la nivel local, la noi în țară, în comparație cu alte exemple din Europa:

Profit mediu de 40% în România pentru proiectele imobiliare

„În România, ceea ce se construia cu aproximativ 500 euro m2, acum se construiește cu aproximativ 600 de euro. În Polonia se construiește cu 1200 de euro m2, iar în Belgia cu aproximativ 2.200-2.500 euro m2. Exact aceleași suprafețe se vând în România cu aproximativ 1.000-1.200 de euro.  Ceea ce se construiește cu 500 de euro, se vinde cu 1.200. În Polonia se vinde cu 2.000 de euro, iar în Belgia cu 4.500.

În Belgia, profitul este de 12% mediu, Polonia cam de 20%, în România de 40%! Profitabilitatea a atras foarte mulți investitori. Sunt însă investitori interni sau externi pe care îi interesează profitabilitatea pe termen lung. Cumpără când proiectul este pe planșetă, la prețuri mai mici, și vând ulterior mai scump. Această situație se va schimba: România nu poate fi izolată de restul lumii.

Sunt două surse pentru această situație: costurile foarte mici pe construcții și impozitele care sunt mult mai mici în România pe proprietate, față de țările din Vest”, declara Cristian Erbașu în timpul dezbaterii Capital Online Meetings.

Dificultățile prin care piața trece

Erbașu a mai subliniat și faptul că atunci când vorbim despre construcții, vorbim și despre autostrăzi, poduri, clădiri publice. Majoritatea acestor proiecte sunt gestionate de stat și reprezintă 70% din valoarea pieței. Având în vedere acest raport, era de așteptat ca guvernanții țării să pună la cale o strategie foarte bună pentru încurajarea antreprenorilor din domeniu.

„Statul este cel mai important investitor, iar antreprenorii din construcții i-au contact cu statul cel mai mult. Din păcate, statul nu a avut o predictibilitate în dezvoltarea României. Drept urmare, am avut perioade în care s-a construit foarte mult, și perioade în care nu s-a construit aproape deloc. Această impredictibilitate a creat o stare dificilă pentru companiile de construcții, dar și pentru oameni care lucrează în construcții”, transmite Erbașu.

În prezent, lucrează aproximativ 350.000 de oameni în domeniu, însă cifrele legate de diaspora sunt extrem de relevante: peste 700.000 de români care au plecat din țară lucrează în construcții.

Fiecare român pierdut, gaură de 100.000 de euro la PIB

„Sunt chiar foarte căutați românii în occident, pentru că și-au dat seama că sunt mult mai buni. Eu am 600 de oameni din Asia. Rentabilitatea celor mai slabi români este mult mai mare decât cea a celor mai buni oameni care îmi vin din Asia.

Fiecare lucrător care pleacă ne reduce PIB-ul cu 100.000 de euro. Noi vom avea nevoie de încă 2-300.000 de oameni în plus, care mulți sunt afară, nu îi avem. Dacă ne mai și pleacă, înseamnă miliarde de euro pe care noi nu le mai facem.”, declara Cristian Erbașu.

Pentru restul intervențiilor sale în timpul dezbaterii, dar și întreaga discuție, puteți accesa canalul de Youtube EVZCapital AICI.