Cristian Ghinea anunță o nouă lege pentru pensiile speciale care urmează să fie adoptată în 2022, urmând ca acestea să ajungă în linie cu contributivitatea.
„Va fi o legislaţie specială, dacă nu mă înşeală memoria, dar vă invit să verificaţi, tot în 2022 ar trebui să fie adoptată şi vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a spus ministrul. ntrebat care sunt angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul la Bruxelles în legătură cu acest subiect.
În ceea ce privește decizia CCR în acest sens, Ghinea a declarat că totul se va face în limitele mandatului pe care le stabileşte Curtea Constituţională. Precizările ministrului au venit în contextul în care un jurnalist a spus că tăierea pensiilor speciale este practic imposibilă.
El a subliniat faptul că Guvernul nu se va angaja niciodată la o lege care încalcă o decizie CCR. Totuși, ministrul susține că i se pare complet anormal ca judecătorii să judece nivelul unei pensii.
În acest context, Ghinea a adăugat că în viitoarele numiri de judecători la Curtea Constituţională, el le va propune celor de la USR-PLUS să țină cont de anumite chestiuni.
„Nu putem noi, ca Guvern, să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a Curţii Constituţionale. Dar, dacă tot m-aţi provocat, o să merg mai departe şi vă spun aşa: eu cred că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi eu cred – sau cel puţin este propunerea pe care o s-o fac partidului din care fac parte, USR-PLUS, că în viitoarele numiri de judecători la Curtea Constituţională trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect”, a spus acesta.
Judecătorii de la CCR ar putea fi schimbați
Totodată, ministrul a adăugat că nu va recomanda niciodată un nume la CCR, însă în cazul în care Curtea va fi un obstacol pentru reformarea pensiilor speciale, atunci judecătorii vor fi înlocuiți.
”Eu n-o să recomand niciodată să fie numit cineva la Curtea Constituţională care menţine această opinie aberantă că nu se poate interveni la pensiile speciale. Dacă Curtea Constituţională este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim alţi oameni în viitor la Curtea Constituţională care să schimbe această opinie.
Dar, deocamdată, starea de fapt este că avem aceste decizii ale Curţii Constituţionale pe care trebuie să le respectăm şi eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care să declari un drept constituţional un nivel al pensiei, pentru că este anormal faţă de ceilalţi pensionari care nu sunt protejaţi prin deciziile Curţii Constituţionale”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă crede că „acel procuror care astăzi ia o pensie specială de 17.000 de euro va avea pensia specială tăiată, diminuată, după această reformă de care vorbim astăzi”, ministrul Fondurilor Europene a promis românilor ferm tăierea pensiilor ”nesimțite și nemeritate”.
„Vă promit, ca om politic, că voi face tot ce depinde de mine pentru a elimina această barieră constituţională pentru a tăia acea pensie nesimţită şi nemeritată”, a adăugat Ghinea.