Imobilul, de pe bulevardul Ion Mihalache, în apropiere de Piața Victoriei din București, este deținut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas și Dragos Bîlteanu. Contractul de închiriere a fost încheiat în decembrie 2013, în perioada în care ministru al Fondurilor Europene era Eugen Teodorovici. Atunci, Ministerul Fondurilor Europene a închiriat un spațiu de 3.853 mp, la un tarif lunar de aproape 20 de euro/mp.

Conform hotnews.ro, MFE plătea proprietarului clădirii aproximativ 915.000 de euro pe an pentru sediu, conform contractului de la vremea aceea. Ulterior, MFE a preluat o serie întreagă de autorități de management de la alte ministere și și-a îngroșat semnificativ schema de personal. Astfel, în prezent, MFE achită în jur de 230.000 de euro pe lună, la Tower Center.

Contractul încheiat în 2013 a expirat la finele anului trecut și a fost prelungit până la data de 30 iunie 2016, conform datelor comunicate de MFE.

În perioada noiembrie 2015-iunie 2016, instituția a organizat trei proceduri de închiriere a unui spațiu imobiliar de pe piața liberă, însă toate procedurile au fost anulate.

Astfel că, pe data de 4 iulie, Cristian Ghinea a emis un ordin prin care a mandatat mai multe direcții din cadrul instituției pe care o conduce să negocieze direct cu proprietarii imobilului în care Ministerul Fondurilor Europene își desfășoară în prezent activitatea.

Încă jumătate de milion de euro, în conturile lui Papalekas

Ministrul Fondurilor Europene le-a cerut membrilor comisiei de evaluare să nu accepte diminuarea propunerii tehnice sub limita specificațiilor tehnice minime solicitate de MFE în caietul de sarcini.

Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa utilă ofertată (se va exclude suprafaţa teraselor, balcoanelor, spaţiilor comune) va fi de aproximativ 6.000 mp. “Suprafaţa ofertată pecuniar a teraselor, balcoanelor, logiilor, spaţiilor comune nu va depăşi 15% din suprafaţa utilă ofertată, respectiv aproximativ 900 mp, aceasta reprezentând suprafaţa maximă pentru care autoritatea contractantă va plăti chirie”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de închiriere a unui imobil de pe piața liberă.

Totodată, membrilor comisiei li s-a cerut să nu accepte o propunere financiară mai mare decât valoarea estimată de MFE, adică de 359.348 de euro fără TVA pentru o perioadă de două luni.

La data de 22 iulie, direcția de comunicare a MFE ne-a transmis că instituția nu a încheiat un act adițional de prelungire a relațiilor contractuale pentru închirierea spațiului din Bd. Ion Mihalache. La acea data, ministerul avea lansată cea de-a patra încercare de închiriere a unui imobil, termenul limită de depunere a ofertelor expirând marți, 26 iulie.

Deși am cerut un punct de vedere din partea Ministerului Fondurilor Europene de mai bine de 7 zile nici până în prezent nu ne-au furnizat un răspuns. Mai mult, deși am cerut să ni să transmită dacă au primit sau nu oferte până la termenul limită de 26 iulie 2016, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au refuzat să ne răspundă.

Dacă la procedurile anterioare, Ministerul dorea să închirieze pentru o perioadă de 24 luni, iar valoarea estimată era de peste 3,72 milioane euro, fără TVA, la procedura lansată pe 15 iulie și la care termenul de depunere a ofertelor a fost 26 iulie, durata contractului a fost extinsă de la 24 la 36 luni, iar valoarea estimată  a contractului de la 3,72 la 5,38 milioane euro, fără TVA.

Sediul din Casa Poporului are nevoie de reparații

Guvernul i-a repartizat Ministerului Fondurilor Europene un sediu în Palatul Parlamentului, mai exact corpul B3, încă din luna ianuarie. Ministerul a anunţat la finele lunii mai că sediul din Casa Poporului este însă neutilizabil, “din motive ce ţin de degradarea fizică a clădirii, dar şi de securitatea cu privire la siguranţa la foc, igienă, sănătate, izolare termică ş.a.m.d.”

Mai mult, Cristian Ghinea declara recent, într-un interviu acordat Agerpres, că instituţia nu se poate muta în sediul de la Palatul Parlamentului 'pentru că nu sunt condiţiile necesare'.

'Au fost trei licitaţii până acum şi o să vină şi a patra. Mă abţin să comentez până nu se închid. Din punctul meu de vedere avem un sediu în Palatul Parlamentului în care nu ne putem muta, pentru că nu sunt condiţii necesare şi nici măcar nu a început procesul de refacere a acelui sediu. Pe de o parte, Parlamentul a dat o lege care complică foarte mult situaţia juridică, pentru că Ministerul Fondurilor este administrator pe o bucată din Palatul Parlamentului, iar pe de altă parte o lege ulterioară, dată luna trecută de Parlament, spune că Parlamentul este administrator pe toată clădirea. Faptul că am avea acel spaţiu la Palatul Parlamentului este sub semnul întrebării în acest moment, ceea ce blochează posibilele lucrări de amenajare, şi am cerut Parlamentului o clarificare în acest sens. Orice ar fi, nu ne putem muta acolo imediat, doar să îl pregătim pentru mutarea în viitor. În paralel, suntem în procedură de închiriere de pe piaţa liberă, am făcut aceste call-uri repetate, au fost anulate din motive mai degrabă tehnice, dar le refacem şi sper să găsim o soluţie care să fie transparentă, competitivă şi responsabilă cu banul public', a spus Ghinea.