Cristian Hubati, OMV Petrom: S-au respectat procedurile legale în privința avizului de mediu pentru Neptun Deep

platforma foraj

SURSA FOTO: Dreamstime

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, a declarat că a afirmat că s-au respectat procedurile legale și de consultare necesare în privința avizului de mediu pentru Neptun Deep.

Avizul de mediu pentru proiectul Neptun Deep a fost emis cu respectarea procedurilor legale

Proiectul Neptun Deep reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea industriei energetice din România, implicând investiții semnificative și potențialul de a asigura o parte considerabilă din necesarul de gaze naturale al țării.

Avizul de mediu pentru acest proiect a fost emis, conform declarațiilor oficialilor, respectând toate procedurile legale și de consultare necesare. Cu toate acestea, Greenpeace România a ridicat obiecții privind evaluarea impactului de mediu.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, a afirmat că procedura de acordare a avizului de mediu pentru Neptun Deep a fost riguroasă și transparentă, incluzând consultarea cu autoritățile din Bulgaria. Acesta a subliniat că România dispune de un sistem bine structurat și documentat pentru emiterea de avize, ceea ce a permis urmarea strictă a tuturor pașilor necesari.

În plus, OMV Petrom urmează în prezent procesul de obținere a autorizației de construcție, un pas esențial pentru continuarea proiectului.

„Aşa cum ştiţi, România are unul dintre cele mai robuste sisteme pe partea de permitting şi pe partea de avize şi foarte bine documentat, foarte bine structurat. Urmăm cu stricteţe toţi paşii din procedură. Da, avizul de mediu a fost emis respectând toţi paşii din din procedură, incluzând partea de consultare cu autorităţile din Bulgaria.

Referitor la Neptun Deep la paşii următori, de când am luat FID, Final Investment Decision, practic toate contractele mari sunt semnate, ceea ce este o deriscare, un pas important în strategia de deriscare a proiectului.

Unul din punctele importante, am început lucru la infrastructura proiectului, respectiv în luna mai am început lucru la platforma de shallow water (platformă de apă de mică adâncime, n.r.) în Indonezia. Suntem în pregătire pentru începerea drilling-ului (forare, n.r.) la începutul anului viitor. Proiectul este în timp şi suntem foarte convinşi, foarte angajaţi pentru a livra în condiţii de siguranţă, în timp şi în buget acest proiect”, a spus Cristian Hubati, în cadrul unei conferinţe.

S-au realizat progrese în dezvoltarea proiectului

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a subliniat progresele majore realizate în dezvoltarea proiectului. Cu o echipă de specialiști experimentați și contracte majore încheiate cu companii globale, proiectul se află în faza de dezvoltare. Prima producție de gaze naturale este așteptată să înceapă în 2027, cu o investiție totală estimată la până la patru miliarde de euro.

Această investiție include dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, care se întinde pe o suprafață de 7.500 km pătrați în Marea Neagră.

„Am făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului nostru de referinţă – unul transformator pentru OMV Petrom, dar şi pentru România şi pentru regiune, datorită rolului său în tranziţia energetică şi pentru securitatea aprovizionării cu energie. După câţiva ani de explorare şi evaluare, am luat decizia finală de investiţie în iunie 2023 şi am intrat în faza de dezvoltare.

Toate contractele majore de execuţie au fost atribuite unor companii-cheie care activează la nivel global. Avem o echipă excelentă, oameni cu înaltă calificare care au realizat cu succes proiecte foarte mari în ape de mare adâncime în toată lumea, în Marea Nordului, Noua Zeelandă, Australia, Golful Mexic.

Lucrăm în paralel pe mai multe direcţii, de la autorizare şi contractare până la fabricare, instalare şi foraj. Unele dintre lucrări se desfăşoară aici, în România, altele, precum fabricarea, au loc în Indonezia şi Italia. Deci, avem mai multe locaţii unde se lucrează la diverse aspecte ale proiectului. Ne aşteptăm să începem forajul în 2025 şi suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la 4 miliarde de euro”, a spus Christina Verchere pentru Agerpres.

Obiecții ridicate de Greenpeace

Pe de altă parte, Greenpeace România a depus o plângere prealabilă solicitând revocarea avizului de mediu, citând o serie de preocupări legate de evaluarea impactului proiectului.

Organizația a evidențiat lipsa unei evaluări adecvate a impactului pe termen lung asupra mediului marin, a schimbărilor climatice, precum și lipsa unei consultări publice efective. De asemenea, Greenpeace a semnalat absența unei analize de risc în contextul geopolitic actual.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012.