Nominalizarea lui Cristian Laza în cadrul Topului organizat de revista Capital s-a făcut în baza faptului că primăria din Sânmartin este cea mai digitalizată primărie de comună din România.

Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2022? 

„Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix-Lotusul turismului românesc” este proiectul cu cel mai puternic impact pozitiv implementat de Primăria comunei Sânmartin, finanțat din fonduri europene.

Lucrările de modernizare a stațiunii balneoclimaterice de interes național includ realizarea de drumuri, parcări, pistă de biciclete, promenadă amenajată cu piatră naturală, spații verzi, puncte de acces wi-fi gratuit, fântâni arteziene, dotarea promenadei cu mobilier urban, plante decorative și o instalație de iluminat pietonal modernă. Aceste investiții au ca obiectiv atragerea unui flux mai mare de turiști și creșterea prestigiului stațiunii la nivel național și internațional.

De asemenea, în anul 2022 am finalizat construcția unei noi școli în comună, cu dotări de ultimă generație, un proiect care a adus satisfacții sufletești.

Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

Cel mai mare proiect implementat de instituția pe care o conduc vizează reabilitarea și modernizarea stațiunii Băile 1 Mai. Proiectul  este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) și are o valoare de aproape 40 de milioane de lei.

Investițiile pe care le-am atras în comuna Sânmartin, Băile Felix și Băile 1 Mai au stârnit interesul organizatorilor de evenimente. Astfel, în vara anului trecut am participat la organizarea mai multor festivaluri cu artiști de talie internațională, care s-au dovedit un success.

Care sunt proiectele prevăzute pentru 2023?

Pe lângă proiectele de infrastructură clasice, proiectul cel mai important va fi introducerea rețelei de gaze naturale în comună. Pentru acesta avem aprobată o finanțare de 18 milioane de euro, procedura licitației fiind în derulare. Avem deja un concesionar al domeniului public, iar pentru proiectare și execuție, comisia de licitație a desemnat un câștigător, fiind în perioada de contestație.

Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

Pe de o parte vorbim de lipsa unei relaționări directe cu cetățenii, neputând resimți direct problemele cu care se confruntă, iar pe de altă parte a fost o perioadă în care am simțit o reducere a veniturilor, din cauza lipsei de turiști din cele două stațiuni pe durata pandemiei.

De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală? 

Principala problemă cu administrația publică centrală este doar distanța foarte mare. În rest, putem spune că am avut parte de înțelegere de la Guvern și autoritățile centrale, încercând de fiecare dată să ne ajute în rezolvarea problemelor cu care ne-am confruntat.

Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră? 

Cred că orice tânăr care își dorește o carieră în politică și mai ales în administrația publică trebuie să exceleze în perseverență și implicare, să stăpânească și să aprofundeze specificul politicilor publice.

Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani? 

Pe lângă o accelerare a digitalizării, va fi absolut necesară o discuție serioasă în ceea ce privește reforma administrativă, astfel încât U.A.T.-urile să se poată susține singure și să se autofinanțeze pentru proiectele viitoare. Aceasta este condiția progresului administrativ în următorii 10 ani.

Bani și Succes. Ce vă spun aceste cuvinte? 

Banii nu au fost niciodată punctul meu forte, dar am avut mereu o viață decentă, fără extravaganțe. În ultimii 15 ani toate concediile mi le-am făcut în România și au constat în sejururi de maxim 6 zile pe an.

Succesul trebuie să îl impart cu colegii și colaboratorii mei, care au contribuit din plin la toate realizările noastre!