De când a câștigat primul mandat de primar în 2016 municipiul Turda a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Cristian Matei a mizat pe o nouă strategie de asfaltare a străzilor, rețele de apă și canalizare noi, dar și proiecte de mobilitate urbană verzi care i-au adus recunoaștere la nivel european.
CAPITAL: Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2021?
Cristian Matei: La nivelul municipiului Turda înainte de a prelua mandatul de primar în 2016 multe străzi de pământ figurau ca fiind asfaltate. Din bugetul local al Turzii era imposibil să modernizăm întreaga infrastructură rutieră așadar, ne-am apucat de lucru și am conceput proiecte prin care să accesăm fonduri europene sau guvernamentale pentru ca populația să beneficieze urgent de asfaltarea a cât mai multor străzi. Strategia de asfaltare a străzilor a fost gândită pe cartiere, fiecare cartier fiind finanțat fie cu fonduri europene, guvernamentale sau fonduri de la bugetul local.
Drumul către modernizare este complicat, dar realizabil
Din 2016 până astăzi peste 100 de străzi sau zone/curți interioare au fost reabilitate și modernizate. Întreaga strategie de asfaltare a străzilor a fost corelată cu lucrările de modernizare ale sistemului de apă și canalizare gestionat de Compania de Apă Arieș SA. Astfel, pe lângă infrastructura rutieră modernă de care se bucură cele peste 100 de străzi finalizate, locuitorii străzilor beneficiază și de rețele de apă și canalizare noi.
CAPITAL: Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?
Cristian Matei: Sunt multe proiecte de anvergură, dar proiectul prin care am câștigat locul 1 în cadrul competiției europene SUMP (Sustainable Urban Mobility Planning)-Award va rămâne în palmaresul victoriilor obținute de Turda pentru mult timp. Din 2.500 de orașe din toată Europa am câștigat locul unu pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă. Prin acest proiect s-a modernizat transportul public prin înființarea companiei de transport TUP –Transport Urban Public subordonată direct Consiliului Local. Cele 20 de autobuze electrice care compun flota societății au fost achiziționate cu fonduri europene și sunt dotate modern având camere de supraveghere video, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem de E-Ticketing.
Autobuze electrice și piste de biciclete în Turda
Printr-o viziune green am reușit să creăm un sistem de mobilitate urbană prietenos cu mediul înconjurător. Totodată, se modernizează toate străzile principale pe care circulă autobuzele, respectiv 11,2 kilometri de drum cu piste de biciclete, benzi dedicate pentru transportul public, stații moderne și se vor amenaja spațiile verzi.
De asemenea, proiectul prevede și implementarea sistemului de bike sharing la nivelul întregului municipiu, construirea unei Autobaze pentru 120 de autobuze și Park & Ride, punct de reîncărcare rapidă a bateriei autobuzului, terminal intermodal cu cursele interurbane.
CAPITAL: Care sunt proiectele prevăzute pentru 2022?
Cristian Matei: În noul exercițiu financiar am pregătit peste 40 de proiecte prin care am gândit dezvoltarea și modernizarea orașului în toate domeniile. În primul rând prin noile proiecte căutăm soluții pentru scoaterea traficului greu din oraș, iar pentru asta avem nevoie de coridoare de mobilitate urbană strategice. Totodată, suntem în pregătire cu proiectul de construire a unui Aquapark pe un teren de 10 hectare în municipiul nostru. În acest moment se elaborează studiul de fezabilitate pentru acest proiect.
CAPITAL: Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?
Cristian Matei: Pandemia a însemnat multe schimbări și decizii pe care a trebuit să le adoptăm rapid pentru sănătatea publică. Pot spune că la nivelul administrației locale am reușit să gestionăm eficient această situație de criză, fiind și primul oraș din România unde s-au montat dispensere cu dezinfectanți pe mijloacele de transport în comun, încă cu câteva zile înainte de a izbucni pandemia.
CAPITAL: De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?
Cristian Matei: Având deja o experiență semnificativă în administrație, nu pot spune că m-am lovit de probleme. Probabil asta și din cauza faptului că sunt o persoană foarte deschisă la dialog și la găsirea soluțiilor în orice situație.
CAPITAL: Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?
Cristian Matei: I-aș spune să nu renunțe niciodată, iar atunci când cineva îi spune: “Nu e atât de simplu”, “Nu se poate”, să nu se dea bătut! Dacă ai viziune și dorința de a face ca lucrurile să se întâmple, nimic nu este imposibil. Desigur, a fi primarul unui municipiu, oraș sau al unei comune nu presupune zile cu soare și râuri de lapte și miere. Această funcție vine cu un set de responsabilități uriașe. Înainte de a candida trebuie să realizezi dacă ești sau nu pregătit să îți asumi toate responsabilitățile.
CAPITAL: Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?
Cristian Matei: Cred că în viitor administrațiile publice vor fi digitalizate complet. Trăim în secolul vitezei, iar viitorul este despre noile tehnologii și accesul rapid la servicii. Toată lumea își dorește ca serviciile publice să fie la un click distanță.
CAPITAL: Bani. Ce vă spune acest cuvânt?
Răspuns: Bani pentru mine înseamnă dezvoltare. După cum este și deviza noastră: Dezvoltăm Turda cu bani europeni! Sper ca în scurt timp administrațiile publice să-și dea seama că succesul poate fi obținut prin accesarea fondurilor pe toate axele disponibile.