”Firmele mari s-au descurcat și se vor descurca totdeauna cu orice reglementare, chiar și strâmbă, pentru că au putere, au acces la credite. Pot să-și permită o blocare a mecanismului de rambursare, etc.Firmele mici pot să intre foarte rapid în situații fără ieșire, falimente, evident pierderi de locuri de muncă”, a declarat Cristian Pârvan.

Acest lucru înseamnă inclusiv pierderi de locuri de muncă, a mai spus el.

Mii de firme au anunţat instituţia că de la 1 octombrie vor aplica opţional TVA defalcat, beneficiind astfel de o reducere de 5% din impozitul pe profit.

Cristian Pârvan consider că firmele mari au recurs la o astfel de iniţiativă, dar râmâne de văzut dacă într-adevăr e vorba de mii de firme:

”Afectează mediul de afaceri și nu-l sprijină (split TVA n.r.). Guvernul a ținut parțial cont de observațiile formulate și noua ordonanță oferă această amânare și opțiune de a intra în acest mecanism la 1 octombrie cu o bonificație la impozitul pe profit de 5%, care, după declarațiile ministrului de Finanțe, vom vedea, că mii de firme și-au exprimat dorința să intre opțional în acest mecanism, dar ceea ce trebuie remarcat – firme mari. Ori problema esențială după cum o identifică întreg mediul de afaceri va fi la întreprinderile mici și mijlocii. Firmele mari s-au descurcat și se vor descurca totdeauna cu orice reglementare, chiar și strâmbă, pentru că au putere, au acces la credite. Pot să-și permită o blocare a mecanismului de rambursare, etc.Firmele mici pot să intre foarte rapid în situații fără ieșire, falimente, evident pierderi de locuri de muncă”, a explicat Cristian Pârvan.

Potrivit acestuia, nu se spune nimic despre faptul că măsura split TVA ”nu respectă legea și că măsura nu a respectat legea și testul IMM nu s-a făcut.”