„Cea mai importantă concluzie este că pensia publică nu este sustenabilă. Trebuie completată, iar pensiile private vin să suplinească acest minus al pensiilor publice. A doua concluzie este că sistemul public de pensii are o problemă demografică serioasă, cum multe alte sisteme au. Piramida vârstelor este inversată, tot mai puțini tineri susțin tot mai mulți seniori, iar asta e o problemă. Speranța de viață crește, ne bucurăm, însă din perspectiva sustenabilității sistemului de pensii și aceasta este o provocare”, explica Cristian Popa.
„Soluția pentru Pilonul I este o migrare lentă către Pilonul II”
Una dintre cele mai mari probleme legate de sistemul actual de pensii este că toate taxele plătite într-o lună de angajați, la CAS, plătesc pensiile pentru luna următoare. Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, a pus accent pe faptul că în momentul de față există 9 pensionari la 10 angajați, iar treptat, acest raport o să se schimbe. În acest context, pilonul I nu o să mai fie sustenabil.
„Pensia publică vine luna aceasta din banii plătiți de salariați luna trecută. Acest sistem nu acumulează active. Banii nu se pun deoparte. Banii plătiți de părinții noștri ca și contribuții la pensii au fost plătiți bunicilor sau străbunicilor noștri, nu s-au adunat, nu s-au investit. Este foarte important, deoarece ne ajută să înțelegem diferența față de pilonul II. Soluția la problema pilonului I… Eu cred că este o migrare lentă către pilonul II de pensii. Nu există soluții imediate”, completează Cristian Popa, care în trecut a fost și directorul de investiții al unui fond de pensii.
Migrarea către un sistem de acumulare și investirea într-unul similar cu pilonul II sau III este una dintre puținele șanse ca pe viitor, pensia tinerilor din ziua de astăzi să poată fii susținută. În calculele făcute de Cristian Popa, românul mediu plătește timp de 35 de ani, lună de lună, 25% contribuții la CAS. Asta înseamnă 1451 de lei timp de cel puțin 420 de luni. „Ce primim în schimb? Un punct de pensie care are aceeași valoare. Plătim 35 de ani o sumă pe care o primim înapoi 16 ani. Asta doar dacă apucăm să ajungem la 65 de ani”.
O mare diferență ține de faptul că în cazul unei tragedii, contribuțiile la pilonul III pot fi moștenite. Este la fel ca un cont bancar. Când vorbim despre pilonul I, lucrurile nu stau așa.
Pentru restul declarațiilor lui Cristian Popa, dar și a celorlalți invitați, puteți urmări dezbaterea AICI.