Cristian Terheș a dezvăluit cum au votat europarlamentarii români în ceea ce privește prelungirea cu un an a Certificatului Verde. El a explicat că în ceea ce privește acest subiect, în Parlamentul European au avut loc trei rânduri de voturi.

„Primul vot a fost pe un amendament făcut de grupul ID de RESPINGERE a întregii propuneri, astfel că s-ar fi terminat cu Certificatul. Amendamentul a căzut la vot, iar în prima imagine vedeți cum au votat europarlamentarii români. Au votat:

PENTRU: Terhes, Tudose, Winkler (aceștia au votat pentru respingerea prelungirii cu încă un an a Certificatului Verde)

ÎMPOTRIVA: Avram, Băsescu, Blaga, Botoș, Buda, Busoi, Cioloș, Ciuhodaru, Crețu, Falcă, Gheorghe, Hava, Marinescu, Mituta, Motreanu, Mureșan, Nica, Pîslaru, Plumb, Strugariu, Tomac, Tudorache (aceștia au votat împotriva respingerii prelungirii cu încă un an a Certificatului Verde)

ABȚINERI: Grapini, Wincze

NU A VOTAT: Stefanuta

ABSENȚI: Benea, Bogdan, Manda, Negrescu, Nistor”, a scris europarlamentarul român, pe Facebook.

Cum au votat Traian Băsescu și Maria Grapini?

El a arătat, că după ce a căzut la vot acest prim amendament, grupul ID a cerut că să se voteze pe o serie de amendamente care ar fi introdus în regulamentul cu Certificatul o serie de prevederi ce ar fi fost favorabile oamenilor.

De exemplu, faptul că statele nu pot folosi Certificatul să încalce drepturi, că poți obține Certificatul și dacă ai dovadă de anticorpi etc. Această propunere de a vota pe aceste amendamente a căzut la vot, însă nu Terheș a arătat cum s-a votat pentru că votul nu a fost prin sistemul electronic.

‘Am făcut live din plen și ați putut vedea cum se votează la grămadă. Eu și cei din grupurile de dreapta (ECR și ID), însă, am votat să se voteze pe amendamente.

Căzând la vot propunerea de a vota pe amendamente, s-a trecut la votul pe textul final, agreat de grupurile mari, și care prevedea prelungirea Certificatului cu încă un an. Propunerea a fost adoptată și are prevederi mai nasoale decât ce era până acum.

Votul europarlamentarilor români cu privire la propunerea de PRELUNGIRE a Certificatului Verde cu încă un an a fost astfel:

PENTRU: Băsescu, Blaga, Botoș, Buda, Busoi, Cioloș, Falcă, Gheorghe, Hava, Marinescu, Mituta, Motreanu, Mureșan, Nica, Pîslaru, Strugariu, Tomac, Tudorache (aceștia au votat pentru prelungirea cu încă un an a Certificatului)

ÎMPOTRIVA: Ciuhodaru, Crețu, Grapini, Terhes, Tudose, Wincze, Winkler (aceștia au votat împotriva prelungirii cu încă un an a Certificatului)

ABȚINERE: Avram

NU A VOTAT: Plumb, Stefanuta

ABSTENTI: Benea, Bogdan, Manda, Negrescu, Nistor”, a explicat Cristian Terheș.

Cristian Terheș susține că Certificatul Verde a avut rol de „domesticire” a europenilor

El a ținut să puncteze că se adeverește ceea ce a spus de la început cu privire la acest Certificat. În opinia sa, odată introdus acest instrument de control se va menține sub diverse pretexte.

„Că vot general, grupurile PPE, S&D și Renew au votat în bloc PENTRU prelungirea cu încă un an a Certificatului Verde. Certificatul Verde, ce a avut rol de „domesticire” a europenilor în a fi ascultători și supuși, combinat cu identitatea digitală și cotele de carbon vor conduce la impunerea și în UE a unui sistem de „credit social” inspirat după cel din China. Voi ce părere aveți cu privire la aceste voturi?”, a fost postarea europarlamentarului PNȚCD care a strâns peste 700 de comentarii.

Ce spune Dacian Cioloș 

Într-un punct de vedere trimis la redacție, Dacian Cioloș spune că nu a votat pentru propunerea de prelungire.

„Nu am votat pentru propunerea de prelungire cu un an pentru certificatul verde, așa cum se arată în text, ci m-am abținut – nefiind convins de necesitatea acestei prelungiri cerute de Comisia Europeană. Următoarele argumente au dus la votul meu:

– Scopul acestui certificat a fost atins, și anume reluarea liberei circulații în UE în momentul în care majoritatea statelor membre erau în stare de alertă și și-au închis granițele. Azi acest lucru nu mai este de actualitate și nu mai văd necesitatea continuării utilizării acestui instrument.

– Am constatat că unele state membre s-au folosit de certificatul european ca să impună restricții suplimentare la nivel național, unele la limita constituționalității, privind drepturile cetățenilor.

Practic au fost state care au folosit un instrument a cărui intenție era să faciliteze ridicarea restricțiilor de circulație în alte scopuri care au impus restricții. În acest fel, imaginea Uniunii Europene a avut de suferit pentru că justificarea celor care au luat asemenea decizii a fost că este un regulament al Comisiei Europene și ei doar îl aplică,” se arată într-un punct de vedere trimis la redacție.