Conturi coordonate din Turcia

Platforma de socializare a dezvăluit că aceste conturi erau coordonate din Turcia, cu scopul de a influența alegerile din România prin postarea de comentarii automate, în mare parte, despre procesele electorale, și nu prin videoclipuri, așa cum se întâmplă în mod normal pe TikTok, scrie Terheș.

Rețeaua era formată din 4.453 de conturi conectate la alte 22.764 de conturi false, toate interconectate pentru a sprijini AUR. TikTok a menționat că activitatea a fost finanțată de o „terță parte neidentificată”, iar identitatea persoanelor care coordonau rețeaua rămâne necunoscută.

În timp ce rețeaua a fost implicată activ în sprijinul AUR, TikTok a subliniat că doar „într-o măsură mai mică” aceste conturi au sprijinit și activitatea lui Călin Georgescu.

Investigația continuă

„Investigația noastră continuă și evaluăm că aceste conturi neautentice au folosit persoane fictive pentru a posta comentarii legate de alegerile din România, mai degrabă decât videoclipuri. Fiecare cont a avut aproximativ 3 urmăritori în medie”, se arată în raportul TikTok.

Această descoperire are o semnificație importantă, deoarece în prezent Călin Georgescu este investigat de Parchetul General pentru posibilitatea că ar fi beneficiat de ajutorul acestei rețele, în timp ce TikTok recunoaște că, de fapt, activitatea rețelei a fost destinată în principal partidului AUR, subliniază Terheș.

Ciucă și Geoană, printre abonații TikTok

Mai mult, TikTok a semnalat că au fost și alte rețele ilegale de conturi care au sprijinit alți politicieni români, precum Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, însă acestea au fost rapid detectate și blocate de platformă.

De asemenea, în perioada alegerilor prezidențiale, TikTok a identificat și blocat sute de mii de conturi false sau care făceau spam pe platformă.

În cadrul comunicatului, TikTok a subliniat că aceste acțiuni fac parte din eforturile continue ale platformei pentru a proteja integritatea proceselor electorale și a combate utilizarea abuzivă a rețelelor sociale în scopuri politice. Deși detaliile complete ale investigației sunt încă în curs de desfășurare, TikTok a asigurat utilizatorii că ia măsuri proactive pentru a preveni astfel de activități și pentru a proteja utilizatorii de influențele externe.

Comunicatul complet al TikTok, publicat inițial pe 6 decembrie și actualizat în 17 decembrie și 7 ianuarie, poate fi consultat accesând secțiunea dedicată a platformei.

Contextul cu mulți troli

Pe data de 6 decembrie 2024 în contextul dezbaterii despre manipularea alegerilor prezidențiale din România prin intermediul Tiktok (la ora publicării comunicatului încă CCR nu dispuse anularea întregului proces electoral), platforma a publicat un comunicat de presă în care a relatat ce activități ilegale au descoperit și aveau legătură cu alegerile din România.

Comunicatul, pe lângă detalii tehnice, a arătăt că Tiktok a identificat și eliminat o rețea de 78 de conturi operate din România care „a încercat să-l promoveze pe candidatul Călin Georgescu. Până la acea dată, aceasta a fost singura rețea ce a fost identificată ca fiind focalizată pe promovarea lui Călin Georgescu ca temă principală. Această rețea a fost eliminată la finele lui noiembrie.”

Conturi ce operau pentru Mircea Geoană

Din luna septembrie până în decembrie compania chineă a prevenit aproape 45,000,000 like-uri false, mai mult de 27,000,000 cereri false de urmărire și a blocat mai mult de 400,000 conturi spam de la a fi create în România.

De asemenea, Tiktok a eliminat peste 115,000 conturi false și peste 1,100 conturi care impersonau candidaţi la prezidenațiale.

Pe data de 17 decembrie 2024 compania a venit cu un update la comunicatul initial, în care a arătat că investigația lor continuă.

12 conturi ale lui Nicolae Ciucă, eliminate

Astfel, Tiktok a arătat că a descoperit și eliminat o rețea de 12 conturi care opera din România pentru Nicolae Ciucă.

De asemenea, a descoperit și eliminat „o rețea de 4,453 conturi cu 8,841 urmăritori, care a operat din Turcia și țintea audiența din România. Această campanie a promovat partidul AUR și într-o măsură mai mică candidatul independent Călin Georgescu„, s-a arătat în comunicat.

Mai mult, între 5 și 14 decembrie Tiktok a blocat crearea din România a 33,594 conturi spam.

De asemenea, compania a eliminat alte 900 de conturi care impersonau candidaţi la prezidențiale ori oficiali deja aleși și alte 92,958 conturi false.

116.000 conturi blocate

Pe data de 7 ianuarie 2025 Tiktok a revenit cu un nou update la comunicatul initial, în care a arătat ce a mai descoperit și ce a făcut.

Astfel, între 15-30 decembrie Tiktok a blocat alte 116,000 conturi spam de la a fi create în România.

Tiktok a eliminat, de asemenea, alte 59 de conturi care impersonau politicieni români și peste 59,000 de conturi false.

Pe data de 25-26 februarie 2025 presa din România a relatat că Parchetul General a solicitat o comisie rogatorie în Turcia pentru a investiga ce și cine a fost în spatele acelei rețele de troli care s-a implicat în alegerile prezidențiale din România.