Președintele Partidului Național Conservator Român (PNCR), Cristian Terheș, a subliniat, printr-un comunicat de presă, că datoria sa ca suveranist este de a apăra supremația Constituției și de a respecta hotărârile CCR, chiar dacă acestea nu sunt favorabile.

Cristian Terheș a reacționat după ce CCR a respins ca neîntemeiată contestația

CCR a respins ca neîntemeiată contestația depusă de liderul PNCR, confirmând desfășurarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale pe 8 decembrie, între candidații Elena Lasconi și Călin Georgescu. Terheș a declarat că așteaptă motivarea oficială a Curții și a reafirmat că deciziile acesteia trebuie respectate în virtutea rolului său de garant al supremației Constituției.

Terheș a explicat că a contestat rezultatele primului tur deoarece considera că fraudele electorale au compromis corectitudinea scrutinului, punând în pericol integritatea procesului democratic. El a justificat acțiunea sa prin datoria de a apăra națiunea română și Constituția, subliniind că ignorarea problemelor constituționale deschide calea unor abuzuri grave.

„Curtea Constituţională (CCR) a respins ca neîntemeiată contestaţia pe care am introdus-o cu privire la rezultatul turului 1 la alegerile prezidenţiale, urmând ca turul 2 să aibă loc pe data de 8 septembrie. Aştept cu interes motivarea Curţii. Ca suveranist am spus că respect şi apăr supremaţia Constituţiei în Romania, astfel că respect decizia CCR, care este autoritatea ce garantează supremaţia Constituţiei în România”, a declarat Terheş.

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

El a comparat situația cu alte episoade controversate din istoria recentă a României

Liderul PNCR a făcut referire la ceea ce a descris drept o tendință de a justifica încălcarea Constituției prin diverse „oportunități”. El a comparat situația cu alte episoade controversate din istoria recentă a României, cum ar fi implicarea serviciilor secrete în justiție sau restricțiile din perioada pandemiei. Terheș a subliniat că pentru a menține suveranitatea națională și unitatea statului, Constituția trebuie respectată fără excepție.

„Ce au făcut alţii şi autorităţile acum, este răspunderea acestora. Mi-au scris unii că, chiar dacă era adevărat ce am sesizat, nu era oportun. România este în halul în care este pentru că mereu se găsesc oportunităţi pentru a justifica încălcarea Constituţiei. Aşa a fost cu amestecul serviciilor în justiţie, aşa a fost cu încălcarea drepturilor constituţionale în pandemie. Ca suveranist, eu nu sunt de acord cu o asemenea premisă şi spun că, pentru a prezerva suveranitatea naţională, Constituţia trebuia să primeze. Aşa au dăinuit marile naţiuni în istorie. Statul care îşi subminează propria Constituţie nu va rămâne unit. Până în 2035…”, a conchis Terheş.

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. În acest context, al doilea tur de scrutin va avea loc în 8 decembrie. Pe buletinul de vot se vor afla Călin Georgescu şi Elena Lasconi.