Autoritățile fac apel la umanitate
„Am văzut nenumărate apeluri, al preşedintelui, al guvernului, al autorităţilor, al persoanelor publice, la respectarea regulilor de protecţie, la circulaţia în spaţiul public şi la respectarea regulilor de izolare, însă, motivul înţeles şi subînţeles al acestor apeluri este cel uman. Faci apel la responsabiliate, la conştiinţa, la capacitatea fiecăruia de a se gândi la ceilalţi, de a-şi suspenda voluntar egoismul. Sunt unii care au aceste calităţi şi care dau curs acestor apeluri, dar sunt şi destui care nu o fac“, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Din punct de vedere economic, decesele din urma coronavirusului nu reprezintă o tragedie
”O să vă spun un lucru dur: îmbolnăvirea şi moartea oamenilor peste 65 de ani din pricina coronavirusului reprezintă o tragedie, din punct de vedere economic nu. Din punct de vedere economic economic este blocarea oamenilor activi, al celor care au aflat din tot ce s-a publicat, anume că nu vor face forme grave ale bolii, că eventual va fi ca o răceală sau cel mult o gripă. Aceşti oameni sunt tentaţi să nu ţină seama de cei în vârstă: spun ce-mi pasă mie, eu am treabă, trebuie să fac rost de bani.”, a mai spus gazetarul.
Cei care se întorc în țară din Italia și Spania nu mai au locuri de muncă
”Pentru că preşedintele Iohannis spune acum: dragilor, nu veniţi în România de Paşte, că anul acesta nu se poate. Un apel umanitar, numai că foarte mulţi cei care s-au întors şi vor să o facă nu o fac din considerente de Paşte, o fac pentru că nu mai au slujbă, casă, nu mai au un rost acolo unde până ieri le aveau, în Ialia, Spania. Ei sunt siliţi să vină acasă, nu ştiu la ce i-ar ajuta apelul preşedintelui. Ei trebuie salvaţi, nu le putem spune să rămână acolo.”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
Criza economică ar putea trece într-o lună, o lună și jumătate
”Atunci, aş vedea ca aceste apeluri la uman, la responsabilitate să fie dublate şi de un apel la interesul fiecărui om activ. Cu fiecare nerespectare a regulilor de izolare, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, şomaj, unităţi închise. Asta ar putea să-i afecteze mai mult decât faptul că vor muri nişte oameni bătrâni în această ţară. Dacă se respectă toate aceste condiţii că la carte, criza ar putea fi rezolvată într-o lună, o lună şi jumătate.
Ei, cetăţenii, trebuie să înţeleagă că, pe lângă pericolul să piardă nişte apropiaţi, mai există pe termen lung pericolul mai mare, că acea lună şi jumătate să se prelungească la 4, la 6 luni. Ar fi groaznic. Ultima oară discutam că se se instituie starea de urgenţă, şi că ea este o vorbă. (…) Iată că n-au apărut, într-un reportaj al Digi24 am văzut că bate vântul în materie de măşti, dezinfectanţi. Autorităţile, când cer să se respecte aceste reguli, trebuie să se şi asigure că există acele mijloace, a conchis gazetarul.