Cristiana Paşca Palmer a fost desemnată în această funcţie de către secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, iar anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Naţionale a României şi în marja lucrărilor celei de-a 13-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia ONU pentru Diversitate Biologică, care se desfăşoară în perioada 1-17 decembrie în Cancun, Mexic.
"Este o reuşită extraordinară şi m-am bucurat foarte mult să aflu că sunt finalista competiţiei de selecţie a noului Asistent Secretar General ONU, care va conduce Convenţia ONU pentru Diversitate Biologică. Este o onoare deosebită pentru mine personal, dar mai ales sunt foarte fericită că, prin desemnarea mea în această poziţie, am câştigat pentru România cea mai înaltă poziţie de reprezentare la ONU pe care a avut-o vreodată. Acest lucru este o recunoaştere a muncii susţinute pe care am depus-o în acest domeniu de peste 20 de ani, dar şi o încununare a eforturilor din ultimul an, de a poziţiona România ca un actor-cheie la nivel internaţional în domeniul protecţiei mediului. Nimic nu îmi dă mai mare satisfacţie decât să-mi reprezint cu cinste ţara şi sper că această realizare să fie doar un prim pas care 'sparge gheaţa' şi deschide uşa mult mai multor români şi românce să fie recunoscuţi şi promovaţi pe criterii de merit, strict pe valoarea şi competenţa lor. România are oameni deosebit de bine pregătiţi şi a venit momentul să avem curajul şi să îndrăznim să ne afirmăm mai pregnant la nivel regional şi global", a declarat, luni, Paşca Palmer.
Ministrul român al Mediului îi va succeda brazilianului Braulio Ferreira de Souza Dias, cel care va mai ocupa această funcţie până în februarie 2017.
Funcţia de Secretar Executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD) reprezintă o poziţie de înalt nivel, cu rang de Asistent Secretar General ONU (UN Assistant Secretary General), fiind, de altfel, şi cel mai important post pe care un reprezentant al României l-a deţinut vreodată în sistemul ONU, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.
Potrivit site-ului ONU (un.org), Cristiana Paşca Palmer deţine o importantă experienţă în elaborarea politicilor, coroborate cu aplicarea de programe şi proiecte de mediu atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
"La ora actuală, ministrul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor din 2015, Paşca Palmer, vine cu o vastă experienţă în elaborarea politicilor la nivel mondial şi în concordanţă cu punerea în aplicare a politicilor, programelor şi proiectelor de mediu şi de dezvoltare durabilă atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Cu o bază de cunoştinţe solide de procese interguvernamentale şi advocacy, ea are o bază ştiinţifică şi experienţă în provocările şi programele de gestionare referitoare la biodiversitate (…) Paşca Palmer este un practician multidisciplinar şi academic în dezvoltarea internaţională, cu un puternic focus pe economia verde şi un mediu sustenabil (…)", notează sursa citată.
Site-ul ONU menţionează că Paşca Palmer a ocupat funcţia de şef al Unităţii Mediu, Schimbări Climatice şi Resurse Naturale de la Comisia Europeană, Directoratul General Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (DG DEVCO), Bruxelles, în perioada 2011 – 2015.
De asemenea, ministrul român al Mediului a fost analist pentru politici în Relaţii Internaţionale şi Balcanii de Vest, în cadrul Directoratului General pentru Acţiune Climatică, în intervalul 2010 – 2011.
Cristiana Paşca Palmer s-a născut în anul 1968, deţine un Masterat în Ştiinţe pentru sisteme ecologice şi managementul capitalului natural şi un Doctorat în Filosofie pe relaţii internaţionale şi dezvoltare economică, obţinut la Fletcher School of Law and Diplomacy, Universitatea Tufts, SUA.
AGERPRES