O mare actriță a României a trecut prin momente traumatizante la doar 4 ani

Cristina Deleanu a venit pe lume în urma unui cutremur devastator de 7,4 grade care a zguduit România în anul 1940. Umbra suferinței și a pierderii și-a proiectat amprenta asupra vieții ei din copilărie. Actrița s-a născut într-o lume plină de război și suferință, la Ploiești, la data de 22 decembrie 1940.

În mijlocul iernii reci și a unei maternități jumătate îngropate în pământ, copiii continuau să vină pe lume. În acele zile geroase de decembrie, o otită crudă s-a îndreptat spre ea, lupta cu boala prelungindu-se pe durata multor ani. Cu toate acestea, a găsit puterea de a învinge boala și a strălucit ca un simbol al speranței în vremuri întunecate.

„Dumnezeu a vrut să mă încerce mult, încă de mică…”, a povestit actriţa.

La vârsta de patru ani, în 1944, în timpul bombardamentelor crunte care au zguduit Ploieștiul, adăpostul lor fragil din lemn a fost spulberat de vântul furios al războiului. Sub ochii ei nevinovați, propriul ei tată și un mic băiat vecin au fost luați de valul distrugerii. Anica, prietena lor, a părăsit această lume la rândul ei.

În inima ei, rănile acestor evenimente nu au fost niciodată tratate. Amintirea copilăriei încercate de suferință a transformat-o pe Cristina Deleanu într-un simbol al rezilienței și curajului în fața adversităților cumplite ale vieții.

„Îi văd încă acolo, striviți… Am făcut pipi pe mine, apoi am simțit cum îmi intră în gura nisip și pe urma nu mai știu…”, a povestit ea într-un interviu acordat revistei Tango.

Cristina Deleanu
Cristina Deleanu (SURSA FOTO: Facebook, Mariana Tudor)

Despre bombardamentele asupra Ploieștiului din 1944

Bombardamentele asupra Ploieștiului din 1944 au avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și au fost parte a campaniei aliate împotriva instalațiilor petroliere germane din zonă. Ploieștiul, situat în România, era un centru vital de producție de petrol pentru forțele Axei și, ca urmare, a devenit un obiectiv strategic pentru atacurile aviației aliate.

Unul dintre cele mai notorii raiduri a avut loc pe 18 aprilie 1944, când avioanele americane B-24 Liberator au atacat rafinăriile de petrol din Ploiești. Aceasta a fost una dintre cele mai mari operațiuni aeriene din timpul războiului, dar și una dintre cele mai costisitoare pentru forțele aeriene aliate.

Raidul, denumit „Operation Tidal Wave”, a implicat aproximativ 177 de avioane, majoritatea aparținând celui de-al 15-lea Comandament al Forțelor Aeriene Americane.

Deși raidul a distrus parțial sau complet mai multe instalații petroliere, inclusiv rafinăria Româno-Americană, și a cauzat pierderi semnificative, prețul plătit de forțele aeriene a fost foarte ridicat. Peste 50 de avioane au fost pierdute, iar aproximativ 660 de membri ai echipajelor au fost uciși sau luați prizonieri.

Bombardamentele asupra Ploieștiului au continuat și în lunile următoare, în cadrul altor operațiuni ale aliaților. Aceste atacuri au contribuit la slăbirea semnificativă a capacității de producție de petrol a Axei în regiune, dar au fost însoțite de costuri umane și materiale substanțiale pentru forțele aliate.