Cristina Vecerdi, PNL: Medicii de familie ar putea primi statutul de unităţi sanitare de utilitate publică

medic

SURSA FOTO: Dreamstime

Deputatul PNL Cristina Vecerdi a anunțat că proiectul care permite cabinetelor medicilor de familie să obțină statutul de unitate sanitară de utilitate publică a primit raport favorabil din partea Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Marți, pe 26 septembrie, deputatul PNL Cristina Vecerdi a anunțat că proiectul prin care se creează posibilitatea cabinetelor medicilor de familie de a obţine statutul de unitate sanitară de utilitate publică a primit raport favorabil din partea Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Cabinetele medicilor de familie vor putea obține statutul de unitate sanitară publică

Potrivit acesteia, „medicina de familie este specialitatea ce asigură asistenţa medicală primară şi continuă, care prin acţiuni terapeutice, profilactice, educaţionale şi de recuperare contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei şi a colectivității.”

„Astăzi, am mai făcut un pas pentru facilitarea asigurării asistenţei medicale primare, cu precădere în mediul rural. Prin proiectul de lege iniţiat împreună cu colegii mei şi care a primit raportul favorabil al Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, am creat posibilitatea cabinetelor medicilor de familie de a obţine statutul de unitate sanitară de utilitate publică”, a scris aceasta pe pagina de Facebook a grupului parlamentar PNL.

Cristina Vecerdi a adăugat că acest statut de unitate sanitară de utilitate publică permite darea în folosinţă gratuită a spaţiilor proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale cu destinaţie de cabinet de medicină de familie.

Potrivit acesteia, este un „pas important pentru dezvoltarea rețelei sanitare de medicină primară și atragere a tinerilor medici în această importantă specialitate.”

Deputatul PNL a precizat, totodată, că în ultimii ani, s-a înregistrat o scădere „semnificativă” a asistenţei medicale primare cu precădere în mediul rural, fapt care îngreunează accesul la servicii medicale al populaţiei cele mai vulnerabile.

„Există zone întregi, putem spune deşertificate, unde pe distanţe de zeci de km nu poţi accesa servicii medicale primare”, a subliniat ea.

Cristina Vecerdi a menționat și date furnizate de Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie.  Acestea arată că 328 de comune din România nu au niciun medic de familie, 559.611 de locuitori din România nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc, în timp ce doar 1.496 de localităţi din România (47%) au suficienţi medici de familie.

Medicii de familie din Cluj, neplătiți de două luni

În altă ordine de idei, medicii de familie din Cluj nu au fost plătiți de două luni. Potrivit Patronatului Medicilor de Familie Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate ajunge de nu își mai respectă prevederile contractuale și întârzie plățile pentru activitatea desfășurată de medicii de familie, relatează ziaruldecluj.ro.

”Contractul încheiat între CAS Cluj si cabinetele medicilor de familie din județ prevede ca termen de plată al facturilor data de 18 ale lunii. Cu toate acestea CAS Cluj încă nu a efectuat transferurile bancare cu sumele aferente facturilor întocmite pentru activitatea din luna august 2023.

Data de 25 ale lunii este termenul pentru plățile la ANAF. Pe lângă aceste plăți cabinetele de medicină de familie trebuie sa își plătească angajații (asistenți medicali, personal curățenie, contabili) dar și cheltuielile (softul de cabinet, utilități, deșeuri periculoase, pază și protecție).

După data de 25, ANAF percepe penalități de întârziere. După data scadentă toți furnizorii amintiți mai sus percep penalități de întârziere. Cu toate acestea furnizorii de servicii medicale nu pot cere CAS Cluj penalități de întârziere a plății, deși termenul de plată e depășit”, se arată într-un comunicat  de pe pagina oficială a Asociației.

Potrivit sursei Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, medicii de familie din județ au fost informați despre întârzierea plăților aferente serviciilor medicale prestate luna trecută. Așadar, situația ar urma să fie remediată spre sfârșitul acestei săptămâni, adică până la începutul lunii octombrie.