Jurnalista Sorina Matei și avocatul Adrian Toni Neacșu au comentat comunicatul DNA referitor la deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR) şi Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia răspunderii penale.

Sorina Matei scrie într-o postare pe contul ei de socializare că cifra legată de prejudiciu pe care DNA a înaintat-o „este o minciună”, având în vedere că acesta este stabilit în instanță.

Comunicatul DNA, criticat de Sorina Matei și Adrian Toni Neacșu

„Daaaaa, dezastruuu. Bine ca ați calculat prejudiciul (care nu poate fi stabilit decât în instanță – deci la momentul ăsta această cifră este o minciună) dar n-ați spus de cât timp stați cu fundul pe cele 557 de dosare prescrise. Că fraierii nu știu, nu? Înghit orice gulgute”, a scris Sorina Matei pe Facebook.

De asemenea, problema prejudiciilor și prescrierii dosarelor a fost abordată și de avocatul Adrian Toni Neacșu. El spune că prin acest comunicat DNA „recunoaște câte dosare au îngropat prin sertare”.

„Dosarele de competența DNA se prescriu în general după trecerea a 10 ani de la săvârșirea faptei (n.r. pentru ca pedepsele pentru faptele de competenta DNA nu depășesc 20 de ani, astfel încât intră sub incidenta art. 154 alin. 1 lit. b Cod penal: termen de prescripție de 10 ani). Asta înseamnă fapte anterioare lui 2012.

Prin acest comunicat DNA ne recunoaște câte dosare au îngropat prin sertare fără să facă nimic în ele.

În ce privește prejudiciile, încetarea procesului penal pentru prescripție nu influențează automat latura civilă”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

DNA, avertisment privind consecințe asupra a 557 de dosare

Amintim că, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis vineri într-un comunicat că aplicarea directă a deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR) şi Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia răspunderii penale va avea consecinţe asupra a 557 de dosare în curs de urmărire penală şi în faţa instanţelor, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 de miliarde de euro.

Situaţia estimativă a DNA arată că valoarea totală a mitei şi a traficului de influenţă în aceste dosare se ridică la 150 de milioane de euro.

Reprezentanţii DNA au atras atenţia că magistraţii vor fi nevoiţi să constate încetarea proceselor şi înlăturarea răspunderii penale pentru infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi având ca obiect fraudarea fondurilor europene.

190 de dosare sunt în curs de urmărire penală pe rolul DNA. Prejudiciul este estimat la 648.207.688 de euro, iar valoarea totală a mitei şi a traficului de influenţă la 50.997.625 de euro. 367 de dosare sunt în diferite stadii de judecare. Prejudiciul este estimat la 561.230.056 de euro, iar valoarea totală a mitei şi a traficului de influenţă la 99.471.962 de euro, arată sursa citată.