„Faptul că băncile europene spală liber miliardele corupte ale lui Vladimir Putin și ale prietenilor săi, că yahturile lui Putin și ale oligarhilor săi continua să facă senzație pe coastele Mediteranei sau că 99% din înalții functionari din Rusia sau Belarus implicați în criminalitate pot călători liber în continuare în Europa, ca și familiile lor, este un semn evident că decidenții nu încearcă să câștige nici măcar o mică bătălie în acest război”, a declarat studenta de 20 de ani în fața eurodeputaților care au aplaudat-o îndelung.
Să vrei să liniștești un dictator, să-i ignori crimele nu este deloc o abordarea pragmatică
Daria Navalnaia a denunțat „jumătățile de măsură” ale Europei și ale Occidentului față de președintele rus.
„Să vrei să liniștești un dictator, fără încetare, pentru a nu-l irita, să-i ignori crimele cât mai mult timp posibil nu este deloc o abordare pragmatică. Sub acest cuvânt, pragmatism, este cinism, ipocrizie și corupție”, a adăugat ea, potrivit La Libre Belgique.
Tânăra și-a exprimat încrederea în proiectul european, pentru ideile și principiile sale „și cred că într-o zi țara mea va face parte din el”.
În ultimii ani, premiul Saharov al Parlamentului European s-a focalizat în mod deosebit pe spațiul post-sovietic, recompensând opoziția democratică din Belarus (2020) și pe realizatorul ucrainean Oleg Sențov (2018).
Europa şi Occidentul încearcă să găsească acum răspunsul potrivit la tensiunile legate de Ucraina
Ca răspuns la tentativa de otrăvire a lui Alexei Navalnîi anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni în domeniul armelor chimice împotriva unor înalți funcționari ruși, ca și sancțiuni în domeniul drepturilor omului pentru arestarea sa și reprimarea manifestațiilor care au urmat, dar a fost prea puțin după părerea unor partizani ai lui Navalnîi.
Într-o nouă înfruntare creată de Vladimir Putin prin masarea de trupe și material militar la frontiera cu Ucraina, UE, ca și Statele Unite au avertizat deja că nu vor ezita să ia noi și grele sancțiuni împotriva Moscovei, dacă regimul trece la acțiune.
Dar pentru moment, „suntem în etapa prevenției și descurajării pentru a evita să se agraveze criza și să atinga nivelul unui conflict militar”, a repetat marți șeful diplomației europene, Josep Borrell, în fața Parlamentului European.