Ministrul Nicolae Ciucă este acuzat că „fie că nu știe ce spune, fie că nu îi pasă” în contextul declarațiilor sale din campania electorală din noiembrie. Ministrul a spus atunci că în timpul mandatului său nu se va atinge nimeni de drepturile militarilor și, cu toate acestea, Guvernul a luat acum o decizie care afectează pensiile acestora.
Fostul director SIE, Silviu Predoiu, îl critică pe ministrul Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa de socializare, pentru declarația sa din campania electorală privind drepturile militarilor, în contextul în care actualul Guvern a decis să amâne indexarea pensiilor militare cu rata medie anuală a inflației până la data de 1 septembrie 2021.
„Un comunicat, o declarație și câteva observații
Comunicatul:
– Indexarea pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației se amână pentru data de 1 septembrie 2021, din cauza „constrângerilor bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului Apărării. Informația a fost prezentată marți în cadrul unei întâlniri a ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a locțiitorului șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului (DRPCVP), generalul de brigadă Valeriu Roșu, cu președintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, (……) și cu (…..), președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.
Declarația:
– „Nimeni nu se atinge de drepturile militarilor. Cel puţin, nu pe mandatul meu” (declarația ministrului apărării, Nicolae Ciucă la debutul campaniei electorale, noiembrie, 2020)
Și observațiile:
Încă o data ministrul Ciuca ne arată fie că nu știe ce spune, fie că nu îi pasă, fie că preia vorbele altora fără niciun fel de procesare. Oricum ar fi este rău pentru cei ce îl ascultă și păcat pentru pata de politicianism ieftin pusă pe uniforma militară.
Să nu ne închipuim că în noiembrie, când domnul Cîțu era ministru de finanțe, existau bani pentru indexare, iar acum, când domnul Cîțu este prim ministru, s-au evaporat brusc. Și mai mult, să nu ne închipuim că domnul Ciucă, între timp și prim ministru interimar cu țâfne, nu știa care este situația bugetului apărării. Să nu ne închipuim, căci dacă am face-o ar trebui să recunoaștem că domnul Ciucă este cel puțin … naiv, ceea ce nu suna deloc bine pentru un fost cap al armatei.
Cred că întâlnirea domnului Ciucă și a locțiitorul șefului DRCVP cu cei doi reprezentanți ai rezerviștilor a fost foarte interesanta, cu doi dintre participanți dând din umeri, iar ceilalți doi, din cap.
Cât va mai trebui să treacă pentru a se înțelege că rezerviștii de astăzi sunt activii de ieri, după cum activii de astăzi sunt rezerviștii de mâine și că desconsiderandu-i nu te joci doar cu o mână de pensionari ci cu chiar securitatea națională.
Că tocmai aceasta lipsa de predictibilitate, aceasta inconsecventa și incoerenta a celor ce se afla la putere, aceasta ușurință cu care promit ceva pentru ca imediat sa-și contrazică propriile afirmații generează neîncredere și o acută senzație de lipsa de respect. Că de aceea exista plecări masive din sistem. Pentru că, așa cum bine ne demonstrează ministrul Ciucă, promisiunile sale privind drepturile militarilor activi și in rezerva valorează exact NIMIC.
Potrivit unui recent sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, românii au spus că au cea mai mare încredere in Biserica – 71,2% (41,4% – foarte multă; 29,8% – multă) urmată de Armata, cu 61,8% (17,8% – foarte multă; 44% – multă). Iar armata, in care românii au astăzi mult mai multă încredere decât în Parlament, Președinție și Guvern la un loc, nu este o abstracțiune, este o instituție formată din militari. Adică toți aceia pe care astăzi politicienii noștri îi tratează cu o nejustificată superioritate, convinși că după campania murdară cu „pensiile nesimțite” nimeni nu va apăra pe cei a căror datorie este să apere pe toți.
În ultimă instanță nu este vorba despre indexarea sau neindexarea pensiilor militare ci despre respect. Respect pentru semenii tăi, care te-au votat sau nu, militari sau civili. Nu ne minți, nu ne privești de sus, ne spui corect ce poți face pentru noi, ne ceri ajutorul sau înțelegerea, după caz și s-ar putea sa fii surprins de răspuns”, a scris Silviu Predoiu în postarea sa de pe Facebook.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea