Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că politicienii europeni ar putea să ia exemplu de la modul în care a reacționat forul pe care îl conduce, dar și de la federațiile naționale de fotbal, în fața amenințărilor epidemiei de coronavirus.
Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declara că pierderile forului european în urma amânării cu un an a Euro-2020 sunt de sute de milioane de euro.
„Este clar că pierderile vor fi de sute milioane de euro după amânarea turneului final”, a declarat el, menţionând că pierderile vor fi compensate din fondul de rezervă al forului, de aproximativ 575 milioane de euro.
”E păcat”
Potrivit lui Ceferin, politicienii europeni ar putea să ia exemplu de la vigilenţa UEFA şi de la solidaritatea federaţiilor naţionale de fotbal.
„Cred că Uniunea Europeană se poate inspira din abordarea noastră în ceea ce priveşte criza” generată de coronavirus, a spus Ceferin, conform news.ro, care citează presa europeană.
„Avem o monedă unică şi frontiere deschise în Europa, dar acum, fiecare are o viziune individuală asupra crizei şi adoptă măsuri diferite în loc să aibă o abordare globală, coordonată. E păcat”, a adăugat el.
UEFA a anunţat, marţi, amânarea pentru 2021 a UEFA Euro-2020, competiţie programată iniţial în lunile iunie şi iulie ale acestui an, din cauza din cauza pandemiei de coronavirus.
Cel mai mare sacrificiu pentru UEFA
Turneul final al Campionatului European era programat să se desfăşoare în 12 oraşe din Europa, între care şi Bucureşti, între 12 iunie şi 12 iulie 2020. Datele noi propuse sunt 11 iunie – 11 iulie 2021.
După decizia de marţi, Ceferin a declarat că forul european a suportat cel mai mare sacrificiu prin amânarea cu un an a turneului final al Campionatului European din această vară.
„A fost important ca UEFA, în calitate de for guvernant al fotbalului european, să conducă acest proces şi să suporte cel mai mare sacrificiu. Reprogramarea EURO 2020 are un mare preţ, dar vom face tot ce putem mai bine pentru ca finanţarea vitală pentru fotbalul de bază, fotbalul feminin şi dezvoltarea jocului de fotbal în toate cele 55 de ţări să nu fie afectată. Principiul care ne-a ghidat în asumarea acestei decizii pentru binele fotbalului european, ca un întreg, a fost deasupra profituluia”, a afirmat el.