De anul viitor, românii care nu vor implementa RO e-TVA vor primi amenzi considerabile, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. În acest timp, contabilii din România cer desființarea acesteia.
Se cere desființarea RO e-TVA
Vineri, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România și-a manifestat „dezamăgirea profundă” privind implementarea sistemului RO e-TVA, cerând desființarea acestuia, conform unui comunicat de presă.
Organizația consideră că recentul ordin al Președintelui ANAF nr. 3775/2024, publicat în Monitorul Oficial și care introduce un decont de TVA precompletat, este „necorespunzător și inoportun”.
„Dacă autoritățile fiscale insistă asupra implementării decontului de TVA precompletat, ne-am fi așteptat ca sumele prezumate de autorități privind TVA de plată sau TVA de recuperat să fie asumate de acestea.
Totuși, aceste valori, în special TVA de plată solicitată de autoritatea fiscală de la contribuabili, nu sunt asumate de autorități, fapt care arată că acest sistem nu poate funcționa eficient”, conform sursei citate.
Consultantul fiscal Adrian Bența a efectuat o evaluare a actului normativ și a contextului dificil creat de recentul ordin al Președintelui ANAF.
„Este foarte important să ne exprimăm dezaprobarea fermă cu privire la contextul impus mediului de afaceri și raportul de forțe inechitabil dintre responsabilitatea autorității fiscale și cea a contribuabililor.
Este inacceptabil ca autoritățile fiscale să nu își asume responsabilitatea pentru valorile prezumate privind TVA de plată sau de recuperat. Această lipsă de asumare nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar pune și o presiune nejustificată pe mediul de afaceri, afectând negativ stabilitatea și dezvoltarea acestuia”.
Mediul de afaceri va fi afectat negativ
Patronatul afirmă că autoritatea fiscală nu își asumă responsabilitatea pentru decontul de TVA precompletat, ceea ce generează o presiune nejustificată asupra contribuabililor.
„Aceștia sunt nevoiți să justifice diferențele mai mari de 20% și de 5.000 lei, fără ca autoritatea fiscală să își asume vreo răspundere pentru aceste sume. Aceasta nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar și creează un mediu de afaceri instabil și imprevizibil. Contribuabilii sunt forțați să aloce resurse suplimentare pentru a naviga printr-un sistem complex și adesea incoerent, ceea ce le afectează capacitatea de a se concentra pe activitățile lor de bază și pe dezvoltarea afacerilor”, se arată în comunicat.
Patronatul Antreprenorilor Contabili din România consideră că implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA și lipsa de claritate legislativă au efecte negative semnificative asupra dinamicii mediului de afaceri.
Ei subliniază că, în special companiile mici și mijlocii se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară și menținerea conformității fiscale.
Potrivit acestora, această incertitudine fiscală ar putea duce la scăderea investițiilor, încetinirea creșterii economice și chiar închiderea unor afaceri. În plus, companiile care investesc semnificativ sau se axează pe exporturi sunt deosebit de afectate, deoarece întâmpină dificultăți în recuperarea eficientă a TVA-ului rambursabil, care este crucial pentru fluxul lor de numerar.
„Implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA și lipsa de claritate legislativă au consecințe grave asupra dinamicii mediului de afaceri. Companiile, în special cele mici și mijlocii, se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară și menținerea conformității fiscale. Această incertitudine fiscală poate duce la reducerea investițiilor, încetinirea creșterii economice și chiar la închiderea unor afaceri.
De asemenea, companiile care efectuează investiții majore sau care se concentrează pe exporturi sunt grav afectate, deoarece nu pot recupera în mod eficient TVA-ul rambursabil, esențial pentru cash flow-ul lor”, consideră Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.
RO e-TVA a fost amânat
Boloș a declarat anterior că, având în vedere că până la implementarea completă a sistemului informatic național RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA pentru persoanele care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care va deveni aplicabil decontul precompletat RO e-TVA pentru aceste persoane este 1 august 2025.
„Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025″, spune Boloș.
Acesta a mai menționat că, pentru a permite o perioadă de adaptare la rigorile măsurilor instituite, a fost prevăzută o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor. În acest interval, efectele sancționării pentru netransmiterea răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele și implicațiile asupra stabilirii riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor fi suspendate.
Aşadar, amenzile au fost şi ele amânate până la 1 ianuarie 2025.
„Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”, a mai scris acesta.