Rata şomajului în rândul tinerilor din toată lumea a ajuns la 13% în acest an. La momentul actual, mai mult de 80 de milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani nu au un loc de muncă.

Şomajul din rândul tinerilor, care a atins anul trecut cifra record de 81 de milioane de prsoane, riscă să creeze o generaţie pierdută, a avertizat Biroul Internaţional al Muncii, citat de L’Expansion.

„Rata şomajului la tinerii din toată lumea a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată şi va creşte şi în 2010”, a precizat instituţia în cadrul unui raport privind şomajul la tineri.

Aceasta rată a crescut de la 11,9% în 2007 la 13% în 2009 şi va creşte la 13,1% în acest an.

„Tinerii sunt motorul de dezvoltare economică”, a spus directorul Biroului, adăugând că renunţarea la acest potenţial este o greşeală care arputea dăuna stabilităţii economice.

„Acest lucru riscă să creeze o generaţie pierdută de tineri care şi-au pierdut orice speranţă de a intra pe piaţa muncii şi de a trăi o viaţă decentă”, a spus acesta.

„Ei fac toate demersurile necesare însă toate uţile li se închid în faţă”, a spus un alt oficial al instituţiei.

În ţările emergente, care deţin 90% din tineri, situaţia este caracterizată de reducerea orarului de muncă şi a salariilor. În 2008, aproximativ 128 de milioane de tineri, adică 28% din populaţia activă din această categorie de vârstă, nu au putut să iasă din sărăcie în ciuda faptului că aveau un loc de muncă. Salariul acestora era sub nivelul de 1,25 de dolari pe zi.

Prima slujbă: patru luni de căutări şi salariu de trei ori mai mic decât cel sperat

În România, ca să-şi găsească un loc de muncă, un absolvent aşteaptă, în medie, patru luni.

Pentru angajatori, 2007 şi 2008 au fost, lucru bine cunoscut, ani de coşmar. A fost perioada în care au ajuns în situaţia de a angaja tineri fără niciun fel de experienţă pentru salarii cuprinse între cinci sute şi o mie de euro. Roata s-a întors, iar 2009 şi 2010 au devenit  anii de coşmar ai studenţilor, care s-au văzut brusc nevoiţi să accepte slujbe pentru 250-300 de euro. Şi, totuşi, speranţa moare ultima, arată „Barometrul absolvenţilor“, studiu realizat anual de compania germană de consultanţă Trendence şi publicat, în exclusivitate, de revista Capital.