Numărul pasagerilor transportaţi de companiile aeriene europene a scăzut anul trecut cu 20 de milioane, la 326 milioane de persoane, din cauza crizei economice, reprezentând o scădere mai mare decât cea generată de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

În 2008, companiile din Europa au transportat 346 milioane de călători, iar anul trecut operatorii au înregistrat un minus de 5,8%, sau 20 de milioane de călători.

Scădere record

Scăderea este mai mare decât cea de 14 milioane de pasageri din anul 2002, determinată de atacurile teroriste din SUA.

„Având în vedere comparaţia cu 2008, an în care a fost înregistrat un trend descendent pe segmentul aerian, era de aşteptat ca în 2009 declinul să continue până la finele anului, însă în decembrie volumul de pasageri a stagnat la nivelul aceleiaşi luni din anul precedent”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

Sezonul estival a atenuat căderea

Traficul între ţările din Europa a scăzut cu 5,3%, în regiunea Atlanticului de Nord s-a diminuat cu 5,6%, iar în Orientul Îndepărtat a fost raportat un declin de 5,9%. Pe de altă parte, companiile care operează zboruri între Orientul Mijlociu şi Africa au avut creşteri.

Potrivit asociaţiei, operatorii aerieni şi-au eficientizat managementul în ultima parte a sezonului estival, măsură care a atenuat efectele crizei economice. Astfel, din iulie gradul de ocupare s-a îmbunătăţit, chiar dacă acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni o scădere de 0,3 puncte procentuale la nivelul anului, la 76%. Per total, capacitatea de zbor a companiilor aeriene a scăzut cu 4,2%.

SURSA:
Mediafax