Averile cumulate ale milionarilor din Top 300 au scăzut în 2008 la 36 de miliarde de euro, sub efectul primelor luni de criză economică.

Aproape o treime din produsul intern brut al României se afla, la finalul lui 2008, în mâinile celor mai bogaţi 300 de români. În 2008, unul dintre cei mai bizari ani, cu o creştere-record a economiei, urmată de o frânare bruscă, milionarii ţării au resimţit primele frisoane ale crizei. Dacă în 2007 România avea opt miliardari în euro, situaţia dezastruoasă în care am intrat spre finalul lui 2008 a redus numărul acestora la şase.

Marele perdant al ediţiei de anul acesta este Geoge Becali, a cărui avere este bazată pe active imobiliare. Pierderea înregistrată de latifundiar îl scoate brutal din rândul miliardarilor. „Dacă până în 2008 valorile proprietăţilor au înregistrat creşteri semnificative, criza economică a adus o corecţie a valorilor pentru majoritatea activelor“, spune Laurenţiu Lazăr, manager, Departament Evaluări, Colliers.

Însă, nu tuturor le-a mers rău. Un număr de 47 de români au reuşit să intre, anul trecut, în clubul select al celor mai bogaţi 300 de conaţionali. Averile cumulate ale noilor veniţi se situează între 2,2 şi 2,4 miliarde de euro.

Constanţa, detronată de Cluj

180-39356-09copertatop_final41.tif.jpgDin punctul de vedere al locului de formare a averii, cei mai mulţi milionari sunt bucureşteni. În Capitală se găsesc 119 din cei 300 de bogaţi. Toţi aceştia la un loc au 18,7 miliarde de euro, cu 3,5 miliarde mai puţin decât în anul precedent.

Locul doi în topul judeţelor cu milionari este adjudecat de Cluj, care a dat 18 dintre cei mai bogaţi oameni ai României, detronând Constanţa. Cel mai bogat clujean este Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al grupului „Serviciile Comerciale Române“ (SCR).  Cu 11 milionari şi averi totale de circa 1,12 miliarde de euro, judeţul Braşov s-a plasat şi el în top cinci, cea mai mare avere fiind deţinută de Ioan Neculaie, proprietarul uzinei Roman.

În Dobrogea, reprezentată de Constanţa şi Tulcea, 19 persoane sunt printre cei mai bogaţi români, cu o avere cumulată de 1,8-1,9 miliarde de euro, în scădere faţă de 2007. Cel mai bogat tulcean este Cornel Georgescu, proprietarul grupului Coral, în timp ce constănţeanul cel mai avut este Gabriel Comănescu. Constanţa a fost printre cele mai afectate de criză, shippingul şi operaţiunile portuare fiind deosebit de sensibile la mişcările economice mondiale. Aceste segmente au scăzut cu 30%.

Şi în Sibiu, domeniile de investiţii care au fost pe vârf anii trecuţi au înregistrat scăderi semnificative din cauza crizei. Oamenii de afaceri de aici au acumulat o avere de 651-691 milioane de euro, cel mai bogat fiind Gheorghe Călburean.

Milionarii din estul Europei, mai săraci

Criza a zdruncinat serios şi averile miliardarilor din fostul bloc sovietic, numai că, deocamdată, cutremurul financiar s-a resimţit diferit. Liderul multimiliardarilor ruşi, Oleg Deripaska, a căzut pe locul opt al ierarhiei, noul ţar al averilor devenind Mihail Prokhorov. Deşi a suferit o diminuare drastică a averii, Roman Abramo­vici a reuşit să se menţină al doilea. Patronul grupării de fotbal antrenate de Mircea Lucescu, Rinat Ahmetov, a rămas liderul celor mai bogaţi ucraineni.

27% din PIB reprezintă averile cumulate ale celor mai bogaţi 300 de români, faţă de 32% în ediţia precedentă a Top 300

PRIMA SCĂDERE

În 2008, milionarii au adunat o avere de 36 de miliarde de euro, în scădere faţă de 2007, când a fost cel mai bun an pentru cei mai bogaţii 300 de români. Valoarea de anul acesta este cu zece miliarde de euro mai mare decât suma aferentă anului 2006, când contribuţia milionarilor la PIB-ul României era tot de 27%.

180-39357-09_g_68x41.jpg