Criza a trimis acasă un sfert din angajaţii din mediul privat

Din iunie 2008 până acum firmele private au concediat 25% din pe angajaţi. Companiile de producţie au fost cele mai grav afectate, arată un studiu efectuat de Paylogic, o firmă de administrare de personal. Numărul de salariaţi a scăzut cu 25% faţă de iunie 2008, 13% din scădere având loc în 2009. „Fondul de salarii a scăzut cu 18% faţă de anul trecut şi cu 10% faţă de ianuarie 2009, în primul rând pentru că au crescut taxele, o altă palmă dată sectorului privat d

Din iunie 2008 până acum firmele private au concediat 25% din pe angajaţi. Companiile de producţie au fost cele mai grav afectate, arată un studiu efectuat de Paylogic, o firmă de administrare de personal.

Numărul de salariaţi a scăzut cu 25% faţă de iunie 2008, 13% din scădere având loc în 2009. „Fondul de salarii a scăzut cu 18% faţă de anul trecut şi cu 10% faţă de ianuarie 2009, în primul rând pentru că au crescut taxele, o altă palmă dată sectorului privat din România. În schimb a crescut salariul mediu faţă de 2008. „Au rămas de multe ori mult mai puţini oameni de cât era nevoie şi angajaţii preferă să plătească ore suplimentare”, explică Cristian Udrescu, CEO Paylogic.

Percepţia generală (atât pe plan intern, cât şi internaţional) este că numărul de angajaţi va fi ultimul care va începe să crească după ce ne vom reveni din criză”, spune Udrescu.

Primele au scăzut la jumătate

Primele acordate salariaţilor au scăzut cu 47% faţă de 2008, din care 24% au scăzut în 2009 ca urmare a modificărilor aduse în componenşa salariilor. Primele au rămas în continuare importante şi au rolul de a bonifica excepţiile. Din cadrul aceleiaşi comparaţii reiese că în luna august 2009 a fost înregistrată o creştere a numărului de ore suplimentare cu 82 de procente. „Salariile de bază nu mai înseamnă nici 50% din totalul veniturilor, restul provenind din plata orelor suplimentare şi prime”, a completat Udrescu.

Oameni mai puţini, mai mult concediu medical

Ca efect al creşerii numărului de ore suplimentare a crescut numărul orelor de concediu medical cu 12% pentru că un număr mai mic de angajaţi trebuie să facă şi treaba celor disponibilizaţi, iar creşterea numărului de ore suplimentare duce, în timp, la scăderea randamentului şi a productivităţii angajaţilor.

Companiile din sectorul de producţie au fost cele mai afectate de criză. În acest sector, cifrele sunt ceva mai dramatice decât media: numărul de angajaţi a scăzut cu 33%, orele suplimentare au crescut cu 85%

Studiul se referă la perioada ianuarie 2009 – august 2009, iar punctul de referinţă este iunie 2008, ultima lună sănătoasă înainte de criză. S-au luat în calcul 14.500 de angajaţi din 110 companii din sectorul privat din domeniile auto, retail, financiar, servicii şi medical.”Nu am mai făcut comparaţia şi faţă de modificările din cursul valutar că ar fi fost un dezastru”, a menţionat Udrescu.