Gradul de ocupare al hotelurilor de la munte a scăzut în primele şase luni din acest an, din cauza crizei financiare, la jumătate comparativ cu perioada similară din 2008, iar în aceste condiţii hotelierii spun că nu mai reuşesc să îşi acopere cheltuielile.

„Gradul de ocupare a scăzut cu circa 40 de puncte procentuale în acest an. Dacă în luna iunie a anului trecut aveam un grad de ocupare de 65%, acum acesta a coborât la 25%”, a Romeo Almăşan, directorul hotelului Belvedere din Predeal, care îl are drept coproprietar pe Anghel Iordănescu, fost selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, informează Mediafax.

Almăşan spune că din cauza crizei economice, mai multe pensiuni din Predeal au fost nevoite să se închidă.

În plus, numărul turiştilor din staţiune este la jumătate comparativ cu anul trecut.

„Suntem pe linia de supravieţuire în acest moment. Obiectivul nostru pentru acest an este să ne menţinem pe piaţă”, a afirmat Almăşan.

Lipsa conferinţelor şi a team-building-uri, principala problemă

Almăşan a adăugat că cea mai mare scădere nu este cea a numărului de turişti, ci a numărului de conferinţe şi team-building-uri organizate în hoteluri.

„Dacă anul trecut aveam circa trei evenimente în fiecare week-end, acum abia mai avem două pe lună”, a precizat directorul hotelului Belvedere.

Şi Liviu Cocoş, proprietarul complexului Pârâul Rece din Predeal, se plânge că lucrurile merg mult mai rău ca anul trecut.

„Merge prost. Avem un grad de ocupare de 25-30%, şi aproape că nu se mai acoperă cheltuielile”, a spus Cocoş.

El a adăugat că cea mai mare scădere este pe segmentul evenimentelor organizate de companii.

Turiştii români, din ce în ce mai puţini

Şi în cazul hotelului Sinaia din staţiunea cu acelaşi nume scăderea gradului de ocupare în luna iunie este de aproape 25 de puncte.

„Cel mai mult a scăzut numărul românilor, dar şi turiştii străini sunt mai puţini. Cea mai mare scădere la turiştii străini este în cazul spaniolilor”, spune Sanda Dodrea, directorul agenţiei de turism a hotelului Sinaia.

Ea a adăugat că tarifele au rămas la nivelul anului trecut, iar hotelul încearcă să atragă clienţii cu diverse tipuri de oferte speciale.

„Cea mai mare scădere o înregistrăm la conferinţe, al căror număr s-a redus la jumătate”, a mai spus Dordea.

Deşi a redus tarifele cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea hotelului Silva din Buşteni a scăzut drastic în acest an.

Gradul mediu de ocupare a scăzut la jumătate, de la 60% anul trecut la 30% în acest an.

„Conferinţele sunt la pământ. Sperăm să depăşim momentul acesta fără să ne sufocăm”, a spus Marius Seceleanu, directorul de marketing al hotelului Silva.

SURSA: Mediafax