Peter Brabeck, preşedintele Nestle, şi-a reafirmat opoziţia privind utilizarea cerealelor pentru producerea de energie, care, spune el, nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor din acest sector. Ba mai mult, creează mari probleme pentru industria alimentară. Prezent ieri la Zurich, oficialul Nestle a declarat că în ciuda corecţiilor care au avut loc pe pieţe, preţurile cerealelor de bază rămân în continuare cu 90% mai ridicate decât cele din 2002-2004. Disputa priv
Peter Brabeck, preşedintele Nestle, şi-a reafirmat opoziţia privind utilizarea cerealelor pentru producerea de energie, care, spune el, nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor din acest sector. Ba mai mult, creează mari probleme pentru industria alimentară.
Prezent ieri la Zurich, oficialul Nestle a declarat că în ciuda corecţiilor care au avut loc pe pieţe, preţurile cerealelor de bază rămân în continuare cu 90% mai ridicate decât cele din 2002-2004.
Disputa privind responsabilitatea pe care o poartă biocarburanţii în agravarea crizei alimentare este una relativ veche, iar „avocaţii” biocarburanţilor repetă deseori că sîn raport cu cererea globală de energie, consumul de biocarburant este mult prea mic pentru ca producţia acestui tip de combustibil să influenţeze într-un fel preţul cerealelor.
250.000 de persoane hrănite timp de un an
Este adevărat că producţia de bioetanol în intervalul 2006-2009 nu reprezintă decât 0,0002% din consumul energetic global, însă Peter Brabeck susţine că deşi pentru piaţa energiei această cotă este insignifiantă, pentru piaţa alimentară are un mare impact negativ.
„Caloriile transformate în biocarburanţi ar fi putut hrăni 250.000 de persoane timp de un an”, spune reprezentantul Nestle.
Întrebat ce părere are despre bicarburanţii cunoscuţi ca fiind de „generaţia a doua”, Peter Brabeck a declarat că nici aceştia nu sunt foarte buni, chiar dacă nu sunt produşi din cereale alimentare. Argumentul adus de Brabeck este acela că acest tip de combustibil consumă mari cantităţi de apă, iar apa trebuie utilizată cât mai raţional posibil, spune oficialul grupului alimentar.
„Apa nu este un drept al omului dacă acesta o utilizează pentru a-şi umple piscina sau pentru a-şi spăla maşina”, spune Peter Brabeck.
SURSA: „Le Temps”