“Piaţa imobiliară rămâne blocată la începutul acestui an, inclusiv din cauza faptului că, în majoritatea cazurilor, preţul de vânzare este greu de stabilit. Puţinele tranzacţii care se încheie se realizează în general pe segmentul de lux, unde proprietăţile au anumite plafoane sub care nu vor mai scădea într-un viitor previzibil”, a arătat Mihaela Alexandroiu, Broker/Owner RE/MAX Bastion. “Singurul segment care “profită” de pe urma crizei este
“Piaţa imobiliară rămâne blocată la începutul acestui an, inclusiv din cauza faptului că, în majoritatea cazurilor, preţul de vânzare este greu de stabilit. Puţinele tranzacţii care se încheie se realizează în general pe segmentul de lux, unde proprietăţile au anumite plafoane sub care nu vor mai scădea într-un viitor previzibil”, a arătat Mihaela Alexandroiu, Broker/Owner RE/MAX Bastion.
“Singurul segment care “profită” de pe urma crizei este cel al închirierii spaţiilor de birouri, foarte multe companii relocându-se fie în spaţii cu suprafeţe mai mici, fie în clădiri de birouri cu costuri mai reduse, ceea ce stimulează dinamica acestui sector imobiliar”, a precizat Mihaela Alexandroiu.
În 2008, segmentul spaţiilor de birouri şi-a menţinut ritmul de creştere, iar în Bucureşti preţurile nu au înregistrat evoluţii semnificative până catre sfârşitul anului. În imobilele Clasa A, în luna ianuarie a anului trecut, preţul de închiriere era cuprins între 19 -30 Euro/ mp, iar în aceeaşi perioadă a anului curent acestea au ajuns la 17 – 25 Euro/ mp.
De exemplu, în clădirile din centrul Bucureştiului- zona Unirii, Universitate, Dorobanţi, Piaţa Victoriei etc- spaţiile se închiriază în prezent cu 17 – 25 Euro/ mp, iar în Băneasa- Pipera cu cca 15 Euro/mp. Spaţiile de birouri de clasa B- puţine încă în Bucureşti, comparativ cu cele de clasa A- au cunoscut o evoluţie similară, de la 15- 20 Euro/ mp în ianuarie 2008 la 12 -17 Euro/ mp în prezent.
“Companiile au devenit mult mai prudente în ceea ce priveşte cheltuielile şi multe se reorientează asupra unor spaţii mai mici, cu costuri mai reduse atât în ceea ce priveşte chiria, cât şi mentenanţa. În plus, cel mai adesea, penalităţile aplicate pentru renunţarea la vechiul spaţiu, precum şi costurile de relocare se amortizează după primele 6 – 12 luni şi astfel se justifică în cazul unor contracte cu termen îndepărtat de încetare”, a arătat Camelia ANTON, Consultant Imobiliar RE/MAX Bastion.
“Nu trebuie să ne gândim însă că toată lumea se relochează, pentru că sunt şi industrii mai puţin afectate de criză, proprietari care au impus de la început condiţii drastice de reziliere, firme care ţin foarte mult la “blazonul” lor şi la reprezentativitatea sediilor lor şi nu renunţă la acestea etc”, a adăugat Camelia ANTON.
În luna ianuarie a anului curent, atât oferta, cât şi cererile pentru spaţiile de birouri au crescut semnificativ. “În ultimele 2 – 3 săptămâni am primit un număr semnificativ de cereri de închiriere, de la spaţii de 150 – 200 mp, până la birouri de câteva mii de metri pătraţi necesari unei singure companii. Este drept că, în acelaşi timp, şi ofertele primite pe acest segment s-au dublat în ultimele 2 luni”, a precizat Mihaela Alexandroiu. Majoritatea spaţiilor comunicate a fi disponibile în scurt timp se află în zonele Dorobanţi, Polonă, Floreasca, Pipera, cererile îndreptându-se către aproximativ aceleaşi zone, dar cu o marjă de negociere mai mare.
“Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti vor continua să scadă uşor, dar, cel puţin în prima jumătate a anului curent nu credem că procentul va fi mai mare de 5-10 % pentru zona centrală, ultracentrală şi de Nord (excluzând perimetrul ce începe în Şoseaua Petricani, respectiv DN1) şi în jur de 10% în restul capitalei”, a arătat Camelia Anton, Consultant imobiliar RE/MAX Bastion.
Sursa: RE/MAX Bastion