Criza financiara da semne ca se extinde. Un exemplu este faptul ca a reusit sa atinga economii linistite, ce aveau in ultimii ani evolutii de crestere lenta, neperturbata de fluctuatiile pietelor internationale de capital. Islanda este una dintre aceste tari. Sistemul bancar de aici nu este foarte solid, dar destul de serios, pentru dimensiunile economiei insulare, situatia statea foarte bine.
Situatia nu mai este roza acum, deoarece una dintre cele mai mari banci islandeze, Glitnir, in fapt a trei ca marime din Islanda, a intrat intr-o perioada mai dificila. Statul islandez a achizitionat pentru 600 milioane de euro 75% din actiunile bancii pentru a preveni caderea acesteia. Abia acum ies la iveala hibele unei economii ce parea la fel de nezdruncinat precum ghetarii din regiune. Islandezii au un nivel de trai ridicat, fiind printre cei mai bogati din Europa. Atat de bogati incat isi permit sa refuze integrarea in UE, deoarece nu vor sa isi piarda privilegiile economice si nici sa fie bagati in aceeasi oala cu tari mai sarace. Iar pentru islandezul de rand, tari mai sarace inseamna Franta, Italia, Spania…
Economia islandeza s-a dezvoltat rapid in anii ’80 si ’90, dar totul bazandu-se pe acumularea de datorii si afaceri facute pe hedging. Cand totul parea lipsit de probleme, o banca precum Glitnir s-a afundat in probleme in termen de cateva zile. Potrivit propriilor comunicate, pentru banca a devenit destul de dificil acum sa dea imprumuturi pe termen scurt.
La o populatie de 320.000 locuitori, o astfel de situatie are implicatii mari. Coroana islandeza a cazut comparativ cu euro, atingand valori record. In plus, stire venita din nord a zdruncinat increderea celor afectati de criza Northern Rock, de exemplu. Dar tocmai din Marea Britanie vin problemele bancilor islandeze, deoarece la dimensiunile restranse ale pietelor financiare din Reykjavik singura optiune a unei companii ce vrea sa se dezvolte este sa se expuna pe alte piete, precum cea britanica.
Schimbari majore nu vor fi in cardul bancii. Statul islandez il pastreaza in functie pe CEO Larus Welding, desi ar fi, la o prima vedere, direct responsabil. Circumstantele atentuante sunt date de situatia globala. In definitiv, o banca a putut fi salvata, dar nici bugetul statului islandez nu este prea mare. Piata din insula a rasuflat usurata, dar intrebarea pe care analistii de acolo si-o pun este daca bugetul are suficienti bani cat sa poata salva si alte banci, daca vor avea probleme. Iar Glitnir nu era decat a treia banca din Islanda. Primele doua sunt Kaupthing si Landsbanki. Ele nu au anuntat probleme pana acum. Dar nici Glitnir nu a anuntat nimic din timp.