Directorii executivi ai celor mai mari corporatii din Germania simt in propriile lor buzunare efectele crizei economice, prin miscorarea veniturilor. Acest lucru se intampla pentru prima data in ultimii sase ani, iar expertii se asteapta ca aceasta tendinta sa continue cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Valoarea medie a sumelor de bani pe care managerii marilor companii germane listate la Bursa din Frankfurt le primesc anual au scazut la 2,41 milioane de euro in 2008, fata de 2,93 milioane euro in anul anterior.

Potrivit datelor furnizate de 22 din cele 30 de companii ce compun indicele DAX al Bursei din Frankfurt, diminuarea sumelor pe care managerii le incaseaza anual se va accentua in 2009, mai ales ca urmeaza alte opt companii din cele 30, care isi vor prezenta rapoartele, iar estimarile nu sunt deloc optimiste. Printre cele 30 de mari companii germane se numara si bancile Deutsche Bank si Commerzbank.

Astfel, seful Daimler, Dieter Zetsche si-a vazut veniturile reduse la numai 5 milioane de euro anul trecut, fata de 10,2 milioane de euro obtinute anul anterior.

Cei mai bine platiti manageri germani in 2008 au fost CEO-ul Siemens, Peter Loescher, care a reusit sa castige 9,84 milioane de euro, urmat de Juergen Grossmann (RWE), cu 7,08 milioane de euro si Martin Winterkorn (VW), cu 6,14 milioane de euro.

Urmatorii, dupa Dieter Zetsche, intr-un „top” al veniturilor sunt clasati alti cativa directori ai Siemens, care au castigat anul trecut in medie 4,11 milioane de euro.