Previziune sumbră a investitorului George Soros. Într-un discurs susținut la Instituția Hoover de la Universitatea Stanford, acesta a declarat că deși boom-ul imobiliar din China s-a încheiat cu o explozie anul trecut, țara se confruntă cu o criză economică fără precedent.
În acest sens, investitorul precizează că există posibilitatea ca președintele Xi Jinping să nu poată să reușească să restabilească încrederea în industria cu probleme. Acesta a explicat și acțiunile care au dus la o astfel de situație.
Investitorul susține că industria imbiliară din China a fost afectată de o serie de erori ale dezvoltatorilor și de scăderea prețurilor la terenuri și apartamente.
„Modelul ”nesustenabil” care a adus beneficii guvernelor locale și a încurajat oamenii să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăți, a stat la baza boom-ului imobiliar din China”, a spus George Soros.
El a mai precizat că gigantul imobiliar Evergrande, care a strâns datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 19 miliarde de dolari în obligațiuni offshore deținute de administratorii internaționali de active și de bănci private în numele clienților lor, a fost pus în dificultate de politicile guvernamentale menite să limiteze boom-ul, lucru care nu i-a permis să-și achite datoriile.
Va reuși președintele să salveze China?
În acest sens, Soros precizează că de luni de zile, Evergrande se chinuie să strângă numerar pentru a rambursa creditorii. „Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile criza”, a spus Soros, în timpul unei discuții despre evoluțiile din China și cum ar trebui să răspundă Statele Unite.
Totodată, el a mai subliniat faptul că există posibilitatea ca amânarea să fi fost prea lungă, astfel încât încrederea oamenilor a fost zdruncinată.
„Este posibil să fi amânat prea mult timp să se ocupe de asta, pentru că încrederea oamenilor a fost acum zdruncinată”, a adăugat el.
În opinia sa, președintele Chinei este și el afectate de această criză, exitând riscuri mari pe piața imobiliară.
„Scăderea prețurilor îi va întoarce pe mulți dintre cei care și-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare împotriva lui Xi Jinping”, a spus Soros, adăugând că situația actuală ”nu pare promițătoare”.
Pe de altă parte, el a adăugat că liderul chinez are înstrumente disponibile, însă rămâne de văzut dacă le va folosi pe acestea. „Xi Jinping are multe instrumente disponibile pentru a restabili încrederea – întrebarea este dacă le va folosi corect”, a spus Soros.
Amintim faptul că analiștii s-au declarat extrem de îngrjorații de prăbușirea Evergrande. Aceștia se așteptau ca acest lucru să declanșeze riscuri mai mari pentru piața imobiliară a Chinei, dăunând proprietarilor de case și sistemului financiar.