Comisarul european pentru probleme de piața internă, Thierry Breton, a anunțat că criza energetică din Europa va dura până la sfârșitul iernii. Potrivit acestuia, creșterea prețurilor la energie electrică în Europa este legată atât de creșterea prețurilor la gaze, cât și de problemele cauzate de trecerea la energia verde.
Comisarul european spune că criza energetică din Europa va dura până la sfârșitul iernii. Acest lucru se datorează atât crizei provocate de pandemia de coronavirus, cât și opririi sondelor de petrol și gaze, care a dus la reducerea ofertei de energie, a menționat Thierry Breton, potrivit TASS.
Creșterea prețurilor la energie electrică în Europa este legată atât de creșterea prețurilor la gaze, cât și de problemele cauzate de trecerea la energia verde, potrivit comisarului european pentru probleme de piața internă, Thierry Breton.
Într-o emisiune difuzată duminică la postul de radio RTL, Breton a mai precizat că efectele sale ar putea fi resimțite pe tot parcursul iernii.
„Cred că această situație de tensiuni energetice ar putea dura toată iarna. Și sunt multe motive pentru acest lucru”, a declarat Breton.
El a spus că aceasta are legătură atât cu criza cauzată de pandemia de coronavirus, cât și cu închiderea sondelor de petrol și gaze, care a dus la o scădere a ofertei pe piața energiei. „Avem multe surse regenerabile de energie electrică, doar că am aflat că în Europa nu a fost vânt în ultimele șase săptămâni. A fost generată mult mai puțină energie electrică decât se preconiza”, a adăugat el
Un alt motiv, potrivit lui Breton, constă în „tensiunile geopolitice” și „dependența excesivă a unor țări, în special a Germaniei, de gazul rusesc”.
„Astăzi, ei plătesc prețul pentru ofertă și abundență, care sunt la nivelul la care ar trebui să fie”, a declarat comisarul european.
Situația prețului gazelor
Anterior, Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile contractuale pentru livrările de gaze, iar creșterea prețurilor la combustibili se datorează mai multor factori, inclusiv evoluției situației din Asia, precum și incendiilor din Siberia. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că „nu se cunoaște niciun caz de abuz cu bună știință privind contractele existente”.
În 15 septembrie, prețul gazelor pe piața spot a bătut un record istoric, iar la vârf a fost de aproape 970 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dar apoi a scăzut. Luni dimineață, prețul gazelor pe bursele europene a urcat din nou peste 900 de dolari pentru 1.000 de mii de metri cubi.
În a doua jumătate a zilei, acest indice s-a corectat pe fondul știrii că companiei norvegiene Equinor i s-a permis să crească exporturile de gaze din zăcămintele sale offshore Oseberg și Troll, pe fondul unei piețe în scădere.Experții intervievați de TASS consideră că factorii care influențează prețul sunt situația de pe piața gazelor din Asia, vremea din Europa și data lansării Nord Stream-2.