Articolul nu a mai fost activat niciodată până acum, iar răspunsul Parlamentului Cataloniei ar putea fi declararea independenţei.
Presa spaniolă a dezvăluit ce ar fi cerut premierului catalan în schimbul convocării alegerilor anticipate şi al renunţării la independenţă.
Carles Puigdemont ar vrea ca el, cabinetul său şi pentru şeful poliţiei catalane să nu fie trimişi în justiţie. Ar mai vrea şi eliberarea celor doi lideri separatişti arestaţi săptămâna trecută.
„Ştiţi că am vrut să organizez aceste alegeri, dacă aveam anume garanţii că se vor putea desfăşura într-o atmosferă normală. Nu există astfel de garanţii care să justifice astăzi organizarea de alegeri parlamentare”, a spus Carles Puigdemont, premierul Cataloniei.
Carles Puigdemont a dat mână liberă Parlamentului de la Barcelona să voteze calea de urmat. Legislativul s-a reunit joi seară pentru dezbateri, dar nu a ajuns la o concluzie.
„Ca răspuns pentru agresiunea reprezentată de aplicarea articolului 155 din Constituţie, vom continua să urmăm mandatul dat de poporul Cataloniei la referendumul din 1 octombrie”, a declarat Luis Corominas, deputat separatist.
„Nici chiar Procesul lui Kafka nu a fost atât de alambicat precum procesul domnului Puigdemont. Este ridicol şi îngrozitor. Ajunge, domnule preşedinte!”, a cerut Ines Arrimadas, lidera opoziției
„În acest moment, domnule Puigdemont, puneţi în pericol nu numai prezentul, dar şi viitorul apropiat al unei întregi generaţii”, a acuzat și Xavier Garcia Albiol, deputat al opoziției.
Şedinţa parlamentului regional se va relua vineri, iar presa catalană scrie că s-ar putea vota independenţa. Tot vineri, Senatul Spaniei urmează să aprobe, la Madrid, aplicarea articolului constituţional care va suspenda independenţa Cataloniei.
Regele Felipe al VI-lea şi-a eliberat din nou toată agenda publică, aşa cum a făcut şi înainte de referendumul din 1 octombrie, semn că situaţia este instabilă.