Companiile au tăiat, pe timp de criză, mai ales din fondurile destinate securităţii şi sănătăţii în muncă, a declarat astăzi inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, de la Inspecţia Muncii
Numărul accidentaţilor mortal a scăzut în valoare absolută, de la 485 în anii trecuţi la 350 în prezent, dar ponderea acestora în total a avut o tendinţă crescătoare, "probabil, din cauza stagnării investiţiilor pe fondul crizei economice", a apreciat Bratu.
Raportul pe 10 luni al Inspecţiei Muncii arată că, în perioada ianuarie-octombrie 2011, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 73.489 de controale, iar 55.063 angajatori au fost sancţionaţi. Au fost aplicate 117.574 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 51,7 milioane de lei, au fost decise 200 de sistări de activitate, iar 947 de instalaţii şi echipamente au fost oprite din funcţionare.
Cu toate acestea, a precizat inspectorul general de stat Nicolae Bratu, din totalul sancţiunilor avertimentele au o pondere de 92,2%, ceea ce sugerează "caracterul preventiv al acţiunilor întreprinse în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă de către de Inspecţia Muncii".
Punctul Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a organizat seminarul ‘Securitatea în mentenanţă: locuri de muncă mai sigure’ în cadrul campaniei 2010 – 2011 privind securitatea lucrărilor de mentenanţă. Potrivit managerului Punctului Focal România al EU-OSHA, Ioana-Georgiana Nicolescu, următoarea campanie la nivel european, care va implica şi România, se va derula în perioada 2012-2013 sub sloganul ‘Împreună, pentru prevenire’.
Din septembrie 2010, toti angajatorii trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne sau să apeleze la un serviciu extern care să desfașoare activiăți de securitate și sănătate în muncă. In cazul firmelor mici, cu maximum 49 de angajați, angajatorii pot să "efectueze" și singuri activitățile menționat, însă după ce urmează cel puțin un program de pregatire în domeniul securității și sănătății în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore.
Sursa: Agerpres