Specialiștii în economie atrag atenția asupra faptului că Guvernul nu își poate permite să facă în 2020 cheltuieli nejustificate, pe fondul crizei economice declanșată de epidemia de coronavirus cu care se confruntă România.
Criza cauzată de epidemia de coronavirus nu îi va afecta economic doar pe cei rămași fără locurile de muncă sau trimiși în șomaj tehnic, ci chiar și pe copii și pensionari.
Pe fondul discrepanței tot mai mari dintre cheltuielile și veniturile bugetului de stat, analiștii economici sunt de părere că atât majorarea punctului de pensie cu 40%, cât și dublarea alocațiilor pentru copii, care sunt prevăzute de legislația aflată în vigoare să aibă loc în 2020, au șanse foarte mici să se înfăptuiască.
”Principalul hop bugetar”
Astfel, principalul hop bugetar din acest an îl constituie majorarea pensiilor cu 40%, afirmă economistul Cristian Păun. El susţine că ar fi corect să fie decisă prorogarea acestei legi pentru perioada următoare sau, cel puţin, asumarea unui procent de majorare a pensiilor cu rata inflaţiei şi ”cu un procent sustenabil şi în concordanţă cu realitatea economică a momentului”.
”Pe această chestiune trebuie ajuns la un conses politic general. În actuala situaţie, dublarea alocaţiilor sau majorarea pensiilor cu acest procent au devenit imposibile. Oricine se sustrage de la acest consens politic este populist şi neserios.
Cred că nu ne mai putem permite să fim amatori în materie de economie. Resursele au devenit foarte rare şi foarte limitate. Trebuie bine cumpănite şi alocate acolo unde este mai mare nevoie de ele”, afirmă Cristian Păun, conform adevarul.ro.
”În niciun caz anul ăsta”
Și profesorul de economie Mircea Coșea susţine că majorările de pensii şi alocaţii în niciun caz nu se pot face anul ăsta, dar nu trebuie să existe o tăiere bruscă a salariilor şi veniturilor în general, pentru ca la reluarea activităţii economice oamenii să aibă ce să cheltuiască pentru a reporni economia.
Mircea Coşea susţine că există de asemenea multe cheltuieli în aparatul ministerial. ”Deşi s-au făcut afirmaţii despre reducerea numărului de ministere şi despre reorganizare, lucrurile astea nu s-au făcut.
Trebuie făcute reduceri de cheltuieli la nivelul aparatului instituţional, nu la nivelul veniturilor. Nu trebuie micşorate salariile, ci cheltuielile pentru administraţia statului în general”, a mai spus Coșea.
Reevaluarea cheltuielilor bugetare
La rândul său, Daniel Dăianu, președintele Consiliul Fiscal, susține că România trebuie să-şi recântărească toate cheltuielile, să amâne din ele, inclusiv pe cele militare.
Rar creşterea pensiilor cu 40% nu trebuie sub nicio formă făcută, poate cel mult o indexare cu rata inflaţiei a celor mai mici pensii, a arătat recent Dăianu.
În context, trebuie menționat că Președintele Klaus Iohannis a avertizat luni că ”va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul publice”, în condițiile în care epidemia de coronavirus va genera ”o situație complicată a bugetului” din acest an.
”Avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie” și ”va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar”, a precizat Iohannis.