Shanghai a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China, după ce virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019.
Dar, scrie Daily Beast, dincolo de amenințarea la adresa lanțurilor de aprovizionare mondiale, care ar putea fi din nou afectate, acum există posibilitatea ca această creștere a infecțiilor în China să ofere agentului patogen șansa de a deveni o variantă mult mai periculoasă.
Dacă se va ajunge aici, progresul pe care oamenii l-au făcut după dezvoltarea vaccinurilor ar putea nu doar să fie afectat, ci chiar inversat. O mare parte din focarul actual din orașele chineze este cauzată de varianta Stealth Omicron” sau subvarianat B.A.2 a variantei Omicron.
Cercetările timpurii sugerează că aceasta se răspândește mai repede decât varianta Omicron, care s-a răspândit mai rapid decât virusul original și alte variante.
Lucrurile pot scăpa de sub control
„Există posibilitatea ca lucrurile să scape de sub control în China”, consideră John Swartzberg, profesor emerit de boli infecțioase și vaccinologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din California-Berkeley.
„Dacă se va întâmpla acest lucru”, a adăugat Swartzberg, „va exista o reproducere virală extrem de mare la oameni și asta va crește posibilitatea apariției unor noi variante problematice””, susține el, amintind că două variante COVID tocmai s-au combinat într-un fel de „Frankenstein”.
Ben Cowling, profesor de epidemiologie la Universitatea din Hong Kong, a menționat că descendența principală ulterioară ar putea proveni din țări în care virusul a cauzat deja infecții, atât în Europa, cât și din SUA.
Omicron și subvariantele sale
Există însă dinamici distincte care cresc probabilitățile ca o descendență nouă a SARS-CoV-2 să apară în China. Această disparitate a virusului este pusă parțial pe succesul anterior al Chinei în lupta cu COVID. De mai bine de doi ani, autoritățile sanitare din China au reușit să suprime noul coronavirus. Dar, varianta Omicron a ajuns și în China.
Noua descendență, care a apărut pentru prima dată în toamnă, în Africa de Sud, este de departe cea mai transmisibilă. Unii specialiști au descris tipul anterior al Omicron, subvarianta BA.1, ca fiind cel mai contagios virus respirator pe care l-au văzut, din cauza mutațiilor proteinei spike, partea virusului care îl ajută să infecteze celule umane.
Subvarianta BA.2 este și mai rea. Experții spun că este cu 80 % mai contagioasă decât BA.1. În plus, există o formă „recombinantă” foarte rară a Omicron, denumită XE, care combină subvariantele BA.1 și BA.2 și este probabil să fie transmisibilă cu 10% chiar și decât BA.2.
De vină sunt vaccinurile „Made in China”
Pe de altă parte, scrie Daily Beast, chinezii nu au avut acces la vaccinurile pe bază de ARNmesager. Autoritățile chineze au criticat și ulterior au interzis vaccinurile produse în Occident, aparent cu scopul de a apăra piața de vaccinurile care nu sunt „made in China”.
Dar specialiștii nu cred că vaccinurile Sinopharm și Sinovac produse de China sunt foarte eficiente. Asta ar fi făcut ca oamenii să fie acum vulnerabili la noile tulpini.
Dar chiar și atunci când sunt destul de eficiente, vaccinurile sunt distribuite neregulat în China. Atacurile autorităților asupra vaccinurilor occidentale au încurajat anti-vacciniștii, în special chinezii în vârstă.
Așa că, în timp ce 85% dintre chinezi au fost vaccinați, doar jumătate din cei din grupa de vârstă cea mai vulnerabilă, de peste 80 de ani, s-au vaccinat.
Potențiale incubatoare pentru variante mai periculoase ale SARS-CoV-2
Astfel, acum zeci de milioane de chinezi sunt predispuși la forme severe ale bolii sau la deces și, de asemenea, pot deveni incubatoare pentru variante mai periculoase ale SARS-CoV-2.
„Orice loc poate fi o sursă de noi variante, dar acele locuri cu niveluri scăzute de imunitate ale populației și răspândirea necontrolată a virusului sunt cele mai probabile”, spune Amesh Adalja, expert în domeniul sănătății publice la Centrul Johns Hopkins.