Primele 350 clădiri, care vor fi concesionate pe termen lung, au fost deja selectate. În total, sunt prevăzute să fie oferite spre concesionare 4.300 de clădiri, printre care şi castelul medieval ce a aparţinut celebrei familii princiare Orsini.

Astfel, guvernul italian intenţionează să găsească mijloacele necesare pentru a-şi plăti datoriile. Italia urmează exemplul Greciei, care, de asemenea, în lupta cu criza datoriilor a decis să-şi închirieze insulele.

Potrivit experţilor, concesionarea nu doar că va conserva patrimoniul istoric, dar în acelaşi timp va umple bugetul ‘extrem de găurit’ al Italiei şi va contribui şi la plata datoriilor.

Iniţial, autorităţile italiene intenţionau să scoată la mezat mai multe clădiri din patrimoniul de stat, însă vânzarea de proprietăţi la preţurile actuale în domeniul imobiliar nu ar fi adus sumele scontate. În cele din urmă, guvernul italian a considerat că închirierea pe termen lung, bunăoară pe o perioadă de 40-50 de ani, ar putea aduce un profit mai substanţial, de ordinul 1% din PIB pe an.

Conform planurilor executivului de la Roma, în acesta fel, Italia şi-ar putea reduce datoria naţională cu 20 la sută, după cum scrie Le Figaro.
SURSA: Agerpres