Europa este cel mai mare consumator de cacao, utilizată la fabricarea ciocolatei, iar îngrijorările cu privire la o încetinire a consumului în regiune, ce se adaugă recoltei bogate din Africa de Vest, principalul furnizor, a adus preţurile la cacao la punctul cel mai scăzut din ultimii trei ani.

Un analist citat de Financial Times a explicat că după criza financiară din 2008 consumul de cacao a scăzut în Europa şi în SUA.

Din Belgia până în Elveţia, producatorii de ciocolată din Europa, care asigură 40 la sută din cererea mondială, s-au cam retras de pe piaţă în ultimele luni, spun comercianţii. Preţul recoltei cu livrare în martie a scazut până la 1.644 de euro/tonă, cel mai scăzut nivel din decembrie 2008 şi în scădere cu 42 de procente faţă de anul trecut. Consumatorii, însă, nu vor remarca o scădere în preţul ciocolatei pentru multe luni de acum încolo, deoarece producătorii absorb de multe ori modificările preţurilor.

Ca urmare, analiştii se aşteaptă ca proviziile pentru sezonul 2010-2011, care tocmai s-a încheiat, să depăşească cererea cu un record de 400.000 de tone, comparativ cu estimările anterioare ce variau în jurul unui deficit de 100.000 de tone sau un exces de 100.000 de tone.

Anul trecut, preţul la cacao a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 33 de ani, pe fondul unei culturi slabe în Coasta de Fildeş – care alimentează două cincimi din cererea de cacao din lume – cauzată de utilizarea scăzută a îngrăşămintelor şi de copacii bătrâni. Atunci, o tonă de cacao ajunsese să coste 2.750 de euro.