Semnale de alarmă au fost trase de către economiști încă de anul trecut, însă părerile sunt împărțite când vine vorba de implementarea unor soluții în ceea ce privește datoriile suverane din statele europene. Profetul crizei financiare, profesorul de economie Nouriel Roubini, care va fi prezent la finele lunii mai la București, la conferința Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest în parteneriat cu Evenimentul zilei și Capital, a atras atenția asupra pericolelor creșterii exagerate a acestor datorii încă de anul trecut. Roubini consideră că autoritățile trebuie să demareze de urgență planuri de reducere a datoriilor publice din țări precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania, dar nu exclude nici celelalte state. 
Pe de altă parte, unii economiști spun că e mai bine că astfel de planuri să fie concretizate abia din 2013, atunci când economia va intra pe un făgaș de creștere economică.
Grecia, tot în pericol
E vorba de peste 9.800 de miliarde euro la nivelul întregii Uniuni Europene, conform datelor Eurostat pentru anul trecut. Această sumă reprezintă peste 80% din PIB-ul Uniunii Europene. Iar semnalele pe primul trimestru al acestui an nu sunt deloc optimiste. Cea mai mare rată a datoriei publice, raportată la PIB, se înregistrează în Grecia, așa cum era de așteptat, aceasta fiind urmată de Italia, cu 119%. Autoritățile elene au anunțat recent că se așteaptă ca datoria publică să scadă cel mai devreme în anul 2013 datorită pe de o parte unor „reforme ambiţioase“, şi pe de altă parte creşterii economice care va fi înregistrată în următorii ani. Totuși, oficialii greci din cadrul Băncii Centrale Europene spun că o restructurare a datoriei Greciei va avea efecte negative asupra economiei elene şi a zonei euro, întrucât sistemul bancar elen ar avea de suferit, iar  pierderile vor fi suportate și de celelalte instituții bancare europene.
Încă din toamna anului 2010, Nouriel Roubini susţinea că falimentul Greciei este o chestiune de timp.
„Pentru mine, întrebarea nu este dacă Grecia va intra în colaps, ci când se va întâmpla acest lucru“, declara economistul, în noiembrie 2010. Conform lui Roubini, efectul de contagiune este foarte important în cazul unei restructurări a datoriei Greciei.„Problema Greciei nu este dacă îşi va restructura datoria, ci când o va face şi dacă va fi o schimbare ordonată, orientată spre piaţă sau dezordonată”, susține Roubini.
Oarecum de aceeași părere este și profesorul de economie Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, o încercare parțială de restructurare nu face decât să accentueze starea de incertitudine și să o mute dintr-o parte în alta. La rândul său, analistul Ilie Șerbănescu spune că datoriile suverane au ajuns să fie preluate de stat, din vina sistemului privat. El crede că sunt două soluții: ori o inflație majoră, care va fi suportată de către toți contribuabilii, salariații și pensionarii, ori se va ajunge la război.
Profetul crizei, din nou la București
Cu o inflație majoră se confruntă și România, chiar dacă datoria publică, conform datelor Eurostat, se situa anul trecut la 30,8% din PIB. Totuși, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, unul dintre principalii invitați ai conferinței Finance 2011, atrăgea atenția, încă din noiembrie 2010, că piețele internaționale devin mult mai „nervoase“ atunci când datoria publică în multe ţări, inclusiv România, depăşeşte 40% din PIB, deşi limita europeană este de 60%. Nouriel Roubini preciza, anul trecut, la București, în cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului organizat de Forum Invest, că măsurile de austeritate sunt necesare, altfel cresc datoriile și se pierde accesul la piață.
Roubini va fi prezent în perioada 24-26 mai la Bucureşti, unde va participa la conferința Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest, în parteneriat cu Editura Evenimentul şi Capital.
Pentru înscrieri la conferință, completează formularul online, disponibil aici.
„În întâlniri restrânse, dar mai ales în cadrul conferinţei pe care o va ţine împreună cu Ministerul Finanţelor şi cu guvernatorul BNR, va explica aplicat şi în cunoştinţă de cauză ce se va întâmpla cu banii din România şi din Europa de Sud- Est. Ca un doctor priceput, o să ne explice dacă sărăcim, dacă vin crize mai mari sau dacă ne revenim, declară Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest. Mai multe detalii despre eveniment la www.capital.ro/forumfinanciar. Persoanele care doresc informații suplimentare le pot solicita la adresa marketing@capital.ro.