Plafonul maxim de îndatorare al SUA, de 14,3 trilioane dolari, a fost deja depășit în luna mai. Autoritățile nu au ajuns la un acord până acum, dar au reușit să amâne blocarea administrației până la data de 2 august, adică lunea viitoare. Dar pentru a putea fi implementată confortabil, decizia politică ar trebui luată la începutul acestei săptămâni, conform analiștilor de la X-Trade Brokers Româani. „Americanilor le place tensiunea se pare – și nu doar în filmele de acțiune. După momentele dramatice din primăvară, când oprirea activității sectorului public a fost evitată la limită, o nouă „producție” din aceeași serie ține piețele cu sufletul la gură”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Atenția piețelor s-a mutat către SUA după ce răspunsul autorităților europene la criză a fost pe placul piețelor: scăderea dobânzilor percepute celor trei state care au apelat deja la finanțare de urgență, prelungirea împrumuturilor și puteri sporite de pentru fondul de stabilitate. Chiar dacă modalitatea de restructurare a datoriei Greciei are șanse foarte mari să fie catalogată drept default (incapacitate de plată), percepția este de mișcare ordonată, cu care piețele s-au împăcat deja, mai ales că Banca Centrală Europeană nu va dezumfla colacul de salvare aruncat băncilor grecești.
Plasarea dolarului în centrul sistemului financiar global și a titlurilor americane în categoria investițiilor cele mai sigure reprezintă motivul pentru care chestiunea defaultului preocupă lumea întreagă. Mai ales pe China, care, prin vocea unul oficial al Băncii sale Centrale, a afirmat că SUA „nu poate intra în faliment”. Ziua de astăzi, 25 iulie, este termenul limită cel mai recent declarat de republicani și democrați. „Fiecare dintre cele două tabere are propriul său plan de reducere a deficitului bugetar – mărul discordiei în cazul de față – însă un compromis este absolut necesar pentru a trece atât de Camera Reprezentanților controlată de republicani, cât și de Senatul dominat de democrați. În lipsa unui acord, turbulențele de pe piețele financiare pot căpăta o intensitate care ar aminti de criza din 2008. Ar fi un eveniment fără precedent, iar reacția în privința titlurilor de stat americane este greu de anticipat. Deși pare ilogic, în prima fază titlurile de trezorerie s-ar putea aprecia, însă e greu de presupus că o asemenea situație s-ar putea prelungi”, mai arată Victor Safta.
În scenariul unei blocări, chiar și temporare, a plăților în contul datoriei publice a SUA, piețele de acțiuni din întreaga lume ar avea de suferit. Federal Reserve ar putea lua din nou în considerare pornirea tiparniței pentru a atenua șocul finanțării pentru proiectele publice și sistemele de sănătate și asigurări sociale. Dolarul ar fi vulnerabil, iar aurul ar atrage influxuri majore în drumul spre noi maxime record. Valul de aversiune la risc ar atinge, cel mai probabil, și monedele din rediunea centrală și est-europeană. Iar leul, deși bine văzut prin prisma procesului de îmbunătățire fiscală, ar urma tendința principală de scădere a valutelor din regiune.