Criza de magistraţi, rezolvată prin soluţii «pe genunchi»

Concursul devine treptat excepţia, şi nu regula în selectarea magistraţilor. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat noi numiri pe bază de interviu, ignorând cerinţele Bruxelles-ului. Criza de magistraţi, una din cauzele întârzierilor mari în judecarea proceselor, îşi găseşte în România rezolvări contestate de oficialii europeni. „În Raportul din luna iunie a anului trecut, Bruxelles-ul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu pregătirea profesional

Concursul devine treptat excepţia, şi nu regula în selectarea magistraţilor. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat noi numiri pe bază de interviu, ignorând cerinţele Bruxelles-ului.

Criza de magistraţi, una din cauzele întârzierilor mari în judecarea proceselor, îşi găseşte în România rezolvări contestate de oficialii europeni. „În Raportul din luna iunie a anului trecut, Bruxelles-ul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu pregătirea profesională a noilor admişi în magistratură, prin metoda „recrutării rapide“. Această procedură permite admiterea în magistratură, pe bază de interviu, a celor cu vechime în domeniul juridic. Comisia Europeană (CE) a reamintit aceste temeri în raportul interimar de la începutul lui 2008. Anul trecut, un număr considerabil din totalul celor admişi în magistratură au „beneficiat“ de metoda „recrutării rapide“, a declarat, pentru Capital, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.

În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că va numi, pe bază de interviu, 15 persoane în funcţia de judecător şi alte 30 în cea de procuror. Aceasta după ce, în intervalul 2005-2007, doar şase posturi au fost ocupate în urma concursului organizat pentru cei cu vechime de minimum cinci ani. În schimb, 174 de persoane au fost admise pe bază de interviu. În aceeaşi perioadă au fost admişi în sistemul judiciar 385 de auditori de justiţie, care au absolvit cursurile la Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Există trei forme prevăzute de lege pentru admiterea în magistratură: prin intermediul INM, pe bază de concurs pentru juriştii cu minimum cinci ani vechime în domeniu şi pe bază de interviu. Taxa de participare la concursuri este de 350 de lei/candidat. În luna iunie, Bruxelles-ul va anunţa, prin intermediul unui raport, dacă va activa clauza de salvgardare pe Justiţie. În cazul impunerii clauzei, statele membre pot refuza recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti din România. „Activarea clauzei de salvgardare nu se limitează la acest lucru, fiind vizate şi măsuri comerciale şi de ordin economic“, ne-a declarat Markus Ferber, membru al Grupului Partidului Popular European, cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

Scopul scuză mijloacele

„Analizând eficienţa celor trei metode de admitere în magistratură, se impune declanşarea unei noi proceduri de numire fără concurs în funcţiile de judecător şi procuror, pentru ocuparea cu prioritate a posturilor vacante de la judecătoriile şi parchetele care se confruntă cu un deficit mare de personal“, argumentează sec un comunicat al CSM. În prezent, în sistemul judiciar românesc sunt vacante 353 de posturi de judecători şi 566 de posturi de procurori. „Instanţele din judeţele Hunedoara, Bacău, Constanţa, Sălaj, Galaţi şi Mureş au cel mai mare deficit de judecători. În ceea ce priveşte parchetele unde este nevoie de procurori, aceste sunt în judeţele: Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. În Bucureşti sunt vacante nouă posturi de judecător şi 34 de procurori“, ne-a declarat judecătorul Cecilia Morariu, purtătorul de cuvânt al CSM.

Care sunt cauzele acestei crize de magistraţi? Ce va face CSM pentru soluţionarea problemei? „Printre cauzele deficitului de magistraţi pot fi evidenţiate modificările dispoziţiilor referitoare la pensionarea magistraţilor cuprinse în conţinutul Legii nr. 3.034/204, accederea în magistratură în forma prevăzută de art. 33 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 şi nivelul scăzut de pregătire al candidaţilor care s-au prezentat la concursurile de admitere în magistratură, organizate de CSM“, explică ermetic Cecilia Morariu, ocolind cauzele reale.

Criza de judecători şi procurori are însă şi o parte „artificială“ De-a lungul timpului, s-a tot vorbit despre necesitatea desfiinţării unor instanţe şi parchete (în oraşe foarte mici) care, din cauza numărului redus de dosare, nu îşi justificau cheltuielile de funcţionare. Cu toate acestea, „de la înfiinţarea CSM şi până în prezent nu a fost desfiinţată nicio instanţă judecătorească şi nicio unitate de parchet“, conform purtătorului de cuvânt al CSM. În prezent, sistemul judiciar include 4.124 de judecători şi 2.294 de procurori.

Salariile magistraţilor, sub media europeană

Un magistrat cu o vechime mai mică de un an are un salariu lunar de 1.800 de lei (circa 480 de euro), iar cei cu vechimea între doi şi trei ani circa 2.300 de lei (aproximativ 622 de euro). Grila de salarizare a magistraţilor a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă 27 din 29 martie 2006. Calculul se face în funcţie de valoarea de referinţă sectorială care se multiplică cu un coeficient ce ţine cont de vechimea în muncă etc.

În schimb, media europeană a salariului brut al unui judecător la început de carieră este de 3.508 euro/ lună, conform raportului „Sistemele judiciare europene – ediţia 2006“, realizat de Comisia Europeană pentru Eficientizarea Justiţiei, din cadrul Consiliului Europei. Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană a salariului brut lunar al procurorilor este de 2.700 euro. În majoritatea statelor UE, salariul judecătorilor este mai mare decât cel al procurorilor, aceştia din urmă nefiind consideraţi magistraţi. Ediţia 2006 a raportului amintit a avut la bază datele statistice corespunzătoare anului 2004, transmise de statele membre, pe baza unor chestionare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Nezir Gelaledin, susţine că, pe viitor, nu sunt estimate creşteri salariale ce urmează să fie acordate magistraţilor români.  

«Comisia este îngrijorată de subiectivitatea selecţiei magistraţilor prin interviu.»
Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Salariu judecatori

3.508 euro/lună reprezintă media europeană a salariului brut al unui judecător la început de carieră, conform raportului Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justiţiei.

Salariu procurori

2.700 euro/lună reprezintă media europeană a salariului brut al procurorilor la început de carieră, conform studiului Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justiţiei.