Criza medicamentelor se înrăutățește în toată Europa! Astfel, Guvernul din Franța a interzis comercializarea online a medicamentelor pe bază de paracetamol până la sfârșitul lunii ianuarie.
Guvernul din Franța a anunțat miercuri interzicerea imediată a vânzării pe internet a tuturor analgezicelor pe bază de paracetamol, până la sfârșitul lunii ianuarie. Paracetamolul, în special în formele potrivite pentru copii, a fost deficitar în ultimele șase luni, în principal din cauza unei interdicții chinezești privind exportul materiilor prime necesare.
De câteva luni, Agenția Națională de Securitate a Medicamentului (ANSM) a cerut farmaciilor franceze să raționalizeze cantitatea de paracetamol vândută clienților individuali.
„În ciuda succesului acestei inițiative”, potrivit comunicatului oficial care anunță interzicerea vânzărilor pe internet, „ea nu a permis autorităților sanitare să depășească deficitul de paracetamol”.
Franța a interzis vânzarea online a paracetamolului
Vânzările online de paracetamol sunt astfel interzise până la sfârșitul lunii ianuarie.
În decembrie, ministrul francez al Sănătății, François Braun, avertizase că, chiar și cu un control strict al vânzărilor de paracetamol fără rețetă, situația aprovizionării rămâne complicată. Braun a declarat că este puțin probabil ca aceasta să fie rezolvată „timp de câteva săptămâni”.
Guvernul francez vorbește în ordinul său și despre agravarea situației sanitare din China, unde cazurile de coronavirus explodează. Astfel, Beijingul a interzis exportul de paracetamol, tăind efectiv aprovizionarea producătorilor farmaceutici din întreaga lume cu ingredientul activ al analgezicelor.
Criză de medicamente și în România
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre criza medicamentelor din țara noastră. Oficialul susține că medicamentele antivirale ar trebuie să fie eliberate exclusiv pe bază de prescripție medicală.
”În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale.
Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Rafila.