România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienții cronici din spitale, a avertizat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.
Criză de medicamente pentru bolnavii cronici din România
Anunțul făcut de Dan Zaharescu vine în contextul în care unitățile medicale nu pot achiziționa aceste medicamente pentru că nu au bani, deoarece la nivel național nu s-a făcut rectificarea bugetară. El remarcă că această situație a mai fost întâlnită în România în timpul crizei financiare dintre 2008 și 2010, când întârzierile la plată și finanțarea insuficientă pentru spitale au cauzat disfuncționalități similare.
„De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situații, dar, din păcate, văd că ele revin”, a declarat Dan Zaharescu, miercuri seară, la Medika TV.
Zaharescu subliniază că această problemă are două aspecte importante. Pe de o parte, există întârzieri semnificative la plată pentru medicamentele eliberate în farmacii, depășind cu mult perioada de 120 de zile considerată maxim acceptabilă.
Pe de altă parte, spitalele se confruntă cu blocaje, deoarece nu au primit încă fondurile de buget necesare pentru a efectua achizițiile.
„Cu toții știm că procedurile de achiziție în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Și sunt categorii variate de pacienți cu boli cronice care sunt afectați de această situație, din păcate”, a spus Zaharescu.
Medicamentele necesare sunt disponibile pe piață, dar spitalele nu au bani
Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a subliniat că, deși medicamentele necesare sunt disponibile pe piață, ele nu pot ajunge la pacienți din cauza lipsei de finanțare. S-a încercat să se rezolve această problemă la sfârșitul lunii septembrie, dar fără o rectificare bugetară, situația nu poate fi deblocată.
„Din cauza situației economice cu care se confruntă România și datorită faptului că bugetul național trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului național și fără o rectificare nu se poate ieși din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanțare ca să organizeze licitații ca să cumpere medicamentele”, a precizat Dan Zaharescu.
În ceea ce privește ipoteza că aceste medicamente ar putea fi trimise în alte țări care au bani să le plătească, Zaharescu a exclus această idee.
„Nu, nu se pune această problemă, nicidecum. Situația este sub control din acest punct de vedere, medicamentele sunt pentru pacienții români, dar atâta vreme cât procedurile administrative nu pot fi îndeplinite din cauza acestui blocaj financiar nu se poate avansa. La nivelul farmaciilor sunt asigurate liniile de aprovizionare cu medicamente, dar la nivelul spitalelor, situația este din ce în ce mai complicată”, a adăugat Dan Zaharescu.
El a afirmat totodată că rectificarea bugetară nu se poate face până când soluțiile economice asumate de Guvern nu vor fi adoptate și a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în luna noiembrie.