Criză de medici în România

Reprezentanții CMMB subliniază că sistemul medical public din București are aproximativ 900 de posturi de medici neocupate.

CMMB susține demersurile inițiate de Ministerul Sănătății pentru deblocarea posturilor în sănătate și face un apel către Ministerul Finanțelor pentru aprobarea memorandumului acestuia pentru spitalele din subordinea sa, precum și pentru cel înaintat de MDLPA pentru spitalele locale, inclusiv cele ale Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, conform unui comunicat de presă.

Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția asupra deficitului semnificativ de personal în sistemul medical românesc în prezent.

În București, spitalele aflate sub administrarea Ministerului Sănătății au aproximativ 500 de posturi de medici neocupate, iar cele coordonate de ASSMB au 390 de posturi vacante.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, a declarat că este crucial ca autoritățile să identifice rapid soluții pentru deblocarea posturilor și organizarea de concursuri conform procedurilor legale pentru a integra absolvenții Rezidențiatului și a celor care au promovat examenul de specialitate în sistemul public de sănătate, oferindu-le șansa de a-și găsi locuri de muncă.

Angajările în sistemul public au fost stopate

Angajările în sistemul public, inclusiv în cel de sănătate, au fost stopate anul trecut, iar memorandumurile inițiate de MS și MDLPA nu au fost avizate de Ministerul Finanțelor, singura posibilitate de deblocare a acestora. Unitățile medicale ar putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante prin aprobarea noilor memorandumuri adoptate de cele două ministere la începutul acestui an, conform sursei citate.

CMMB subliniază că lipsa personalului în spitale duce la suprasolicitarea personalului existent, care trebuie să lucreze adesea suplimentar, ceea ce poate afecta calitatea serviciilor medicale sau poate genera întârzieri în acordarea asistenței. De asemenea, lipsa de personal poate duce la întreruperi în continuitatea serviciilor medicale în anumite secții sau compartimente.

În acest context, Colegiul Medicilor din Municipiul București cere autorităților să găsească soluții legislative și fiscale pentru deblocarea angajărilor în sistemul public de sănătate, pentru a asigura acoperirea necesarului de medici și îmbunătățirea condițiilor de lucru în unitățile medicale din sistemul de sănătate bucureștean și național.