Într-un moment în care sistemul financiar american trece printr-o criză fără precedent şi în care marile bănci anunţă pierderi record, un ploieştean a obţinut un job bine plătit pe Wall Street. Mihai Savu (26 de ani), analist la Wachovia Securities, este încrezător în capacitatea economiei SUA de a se redresa.

Instituţiile financiare din Statele Unite concediază zeci de mii de angajaţi şi reduc numărul locurilor de muncă oferite proaspeţilor absolvenţi de facultate, pentru a diminua costurile de operare şi a putea face faţă pierderilor masive. „Piaţa muncii a fost foarte dură anul acesta pentru absolvenţii de facultate care doreau să lucreze în domediul bancar“, spune Mihai Savu, un romån care a absolvit anul acesta facultatea în SUA, la University of North Carolina. „Universitatea la care am studiat aduce în fiecare an în campus angajatori din domeniul bancar pentru a ajuta studenţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Anul acesta, însă, trei dintre instituţiile respectabile de pe Wall Street, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi Bank of America, şi-au anulat campania de recrutare în campusul meu“, adaugă tånărul.

Mulţi dintre străinii care au absolvit o facultate în SUA, în acest an, şi care au viză de student au avut probleme în găsirea unui loc de muncă, pentru că firmele care acceptă să angajeze străini trebuie să treacă prin lungul şi costisitorul proces pe care îl presupune obţinerea vizei de muncă pentru candidatul respectiv. „În condiţiile în care toate băncile încearcă să reducă costurile, puţine au fost cele care au acceptat anul acesta să angajeze studenţi străini“, spune Mihai Savu.

Pånă la 70.000 de dolari pe an, salariul unui absolvent

Dar nu a fost şi cazul său, pentru că imediat după ce a absolvit facultatea, în luna iunie, a început să lucreze ca analist pe Wall Street, la Wachovia Securities, firmă care a anunţat recent că în primele şase luni ale acestui an a înregistrat o pierdere de peste 9,5 miliarde de dolari. „Jobul meu este să ajut clienţii băncii să strångă capital prin emitere de acţiuni. Printre altele, urmăresc îndeaproape pieţele de capital, ajut bancherii seniori să aibă toate materialele necesare în discuţiile cu clienţii şi analizez companii noi, potenţiale emitente de acţiuni“, explică Mihai Savu.

Instituţiile financiare de pe Wall Street încă nu au redus nivelul salariului de bază oferit începătorilor. În investment banking, un proaspăt absolvent de facultate primeşte un salariu de bază de aproximativ 60.000-70.000 de dolari pe an şi un bonus de sfårşit de an, în funcţie de performanţa individuală, care poate ajunge la 100% din salariul de bază. Situaţia nu va fi la fel însă pentru seniori, care anul acesta vor avea scăderi ale veniturilor şi de 70-80%, pentru că remuneraţia variază în mare măsură în funcţie de rezultatele companiilor. În plus, pentru ei există în acest moment o probabilitate mare de a-şi pierde locul de muncă. „Mulţi veterani de pe Wall Street spun că nu au văzut o situaţie atåt de gravă pe întreg parcursul carierei lor, dar în general, oamenii nu sunt prea îngrijoraţi. Evident că sunt tot felul de zvonuri, dar am învăţat să trăim cu ele“, spune Mihai Savu. „Responsabilitatea noastră este să ne facem jobul cåt mai bine cu putinţă şi să sperăm că factorii de decizie din America vor lua măsurile necesare pentru stabilizarea pieţelor de capital. Economia Americii este destul de puternică să traverseze această perioadă“, adaugă tånărul.

Această criză nu îl sperie, pentru că a absolvit o universitate de top în SUA şi dacă îşi pierde locul de muncă îşi poate găsi foarte uşor un altul, într-un alt domeniu. În plus, a fost obişnuit cu greutăţile din Romånia.

American Dream începe cu o diplomă cu ştaif

118-17056-20_mihaisavu1_31.jpgÎn SUA a plecat în anul 2003, după ce a absolvit anul III la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti. „Am avut ocazia să vin în America să lucrez pe perioada verii, unde am decis să rămån definitiv şi să îmi continui studiile. Motivele pentru care am decis să fac shimbarea aceasta au fost multe şi foarte puternice: părinţii mei au fost disponibilizaţi de la Petrotel Ploieşti cånd fabrica a fost privatizată, situaţia noastră financiară era precară, sistemul de învăţămånt din ţară m-a dezamăgit, iar oportunităţile de lucru erau limitate“, spune Mihai Savu.

Ajuns în SUA, a început de la munca de jos. În primul an, a fost vånzător într-un magazin de peşte, apoi muncitor în construcţii, barman, chelner şi ajutor de bucătar.

„Eu nu m-am temut niciodată de muncă şi, chiar dacă acum am un job bun pe Wall Street, au fost momente cånd lucram ca muncitor necalificat în construcţii. Am făcut şi eu ce am putut ca să pot strånge destui bani să îmi finanţez studiile“, mărturiseşte tånărul. Iar dorinţa de a avea o educaţie foarte bună, obţinută la o universitate de prestigiu, şi efortul pe care l-a depus pentru a-şi împlini obiectivele au fost secretele care l-au ajutat să obţină un job care pentru milioane de americani rămåne numai un vis.

Ca mulţi alţi tineri care au decis să plece la studii peste Ocean, mărturiseşte că nu se gåndeşte încă la întoarcerea în ţară şi că în acest moment este preocupat să cåştige cåt mai multă experienţă în sectorul financiar din SUA. Nu exclude o revenire în ţară dacă piaţa autohtonă de capital se va dezvolta considerabil sau dacă vor exista oportunităţi de a lansa o afacere proprie, însă, pe măsură ce trece timpul, se gåndeşte tot mai puţin la acest lucru. „Văd cum încet, încet pierd legătura cu ţara mea. Cu cåt trece mai mult timp, cu atåt îmi este mai greu să mă întorc. M-am înscris deja într-un plan de pensie, majoritatea prietenilor mei sunt aici, iar de curånd am cunoscut şi o fată de origine romånă, cu care îmi fac planuri de viitor aici, în America“, spune Mihai Savu. „Nici ea nu vrea să se întorcă prea curånd în Romånia. Nu spun că viaţa în Romånia este rea sau bună, dar, deocamdată, America îmi oferă foarte multe“, adaugă tånărul. Admite însă că aderarea Romåniei la UE a produs multe schimbări în ţară şi că acest lucru va oferi foarte multe oportunităţi tinerilor.

«Pentru mine şcoala a însemnat foarte mult şi a fost de departe cea mai dificilă, dar şi cea mai valoroasă experienţă pe care am trăit-o în Statele Unite.»

Secretul succesului

STUDII Mihai Savu şi-a luat licenţa în Administrarea Afacerilor la University of North Carolina at Chapel Hill în luna mai, iar din luna iunie a început să lucreze ca analist în divizia de Equity Capital Markets la Wachovia Securities.

ATUURI La obţinerea acestui job a contat mult faptul că a absolvit facultatea cu medie foarte mare şi că a lucrat în timpul vacanţelor la Citigroup în New York şi la Pepsi în California. În plus, l-a ajutat şi faptul că s-a implicat în diferite proiecte de voluntariat şi că a fost lider în organizaţii studenţeşti.

PROGRAM În prezent, petrece la serviciu aproximativ 80 de ore pe săptămånă. Începe programul la 7.30 dimineaţa şi termină, de obicei, după ora 20.00. Lucrează cåteva ore şi såmbăta şi duminica.