Decizia de a accepta încă 4.000 de muncitori permanenți și 4.000 de muncitori detașați vine după ce, anul trecut, Guvernul hotărâse ca pentru 2018 să permită accesul a 7.000 de străini pe piața muncii din România.
Din posturile stabilite inițial, 4.000 erau rezervate lucrătorilor permanenţi, 1.200 lucrătorilor detașaţi, 700 persoanelor transferate în cadrul aceleiași companii, 500 lucrătorilor înalt calificaţi, 400 lucrătorilor sezonieri, 100 lucrătorilor stagiari și 100 lucrătorilor transfrontalieri.
Decizia de suplimentare a venit după ce, anul acesta, s-a observat o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenți eliberate în 2018 s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2017, arată datele Ministerului Muncii. Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele cinci luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%.
Din datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a rezultat că din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispoziția persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele acestei instituții, 31.464 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.
Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis Ministerului Muncii și Justiției Sociale că la începutul lunii iulie erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenți, iar contingentul de avize de detașare era epuizat. În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluționare și Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenți de la 4.000 la 8.000 și a celor detașați de la 1.200 la 5.200.
Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181).
Din datele Inspecției Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariați cetățeni străini din afara spațiului european, cei mai mulți din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) și Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate în care lucrează aceștia în România sunt: restaurante, construcția de nave și structuri plutitoare, comerț cu ridicata îmbrăcăminte și încălțăminte și lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
Adevărata criză în 3-5 ani
Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), estimează că peste doi ani va fi un deficit de sute de mii de muncitori doar în sectorul construcţiilor.
„Criza acum e mică, avem o criză de 50.000 – 60.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”, a declarat recent preşedintele FPSC.
Potrivit acestuia, România se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei forţei de muncă în construcţii în următorii trei-cinci ani, când majoritatea licitaţiilor publice vor trebui reluate.
Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.
„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât acum 3-4 ani“, spunea în toamna anului trecut Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners.