Din toamna acestui an isi va deschide portile o noua scoala de arte si meserii in cadrul Combinatului Fondului Plastic. Scopul urmarit de conducerea artistilor plastici din Romania este de a forma tehnicieni in meserii pe cale de disparitie, adiacente procesului de creatie. Directorul noii scoli de arte si meserii, sculptorul Anton Ratiu, spune ca in ultimii zece ani piata muncii din sectorul artelor plastice a cunoscut o pierdere fara precedent a tehnicienilor calificati in meserii ajutatoare p
Din toamna acestui an isi va deschide portile o noua scoala de arte si meserii in cadrul Combinatului Fondului Plastic. Scopul urmarit de conducerea artistilor plastici din Romania este de a forma tehnicieni in meserii pe cale de disparitie, adiacente procesului de creatie.
Directorul noii scoli de arte si meserii, sculptorul Anton Ratiu, spune ca in ultimii zece ani piata muncii din sectorul artelor plastice a cunoscut o pierdere fara precedent a tehnicienilor calificati in meserii ajutatoare procesului de elaborare a operelor artistice: „In Bucuresti, spre exemplu, mai exista vreo cinci cizelari in bronz si nu mai mult de zece-cincisprezece pietrari. Inainte de ’90 erau foarte multi. Majoritatea lucrau pe santierele de la Casa Poporului. Dupa aceea, cei mai multi au plecat in Vest. Europa este un intreg santier de restaurari pentru castele, biserici, muzee, resedinte de lux, dar si de ansambluri arhitectonice noi. Multi au ajuns in Statele Unite sau Canada, unde si-au castigat renume si desfasoara afaceri prospere. Cei ramasi acum in Romania sunt batrani, iesiti la pensie.” In ultimii ani, artistii plastici au inceput sa se confrunte cu mari probleme legate de realizarea operelor nu numai din cauza crizei de personal auxiliar – tehnicieni in domeniul ceramicii, sticlei, fierului, lemnului etc. – ci si a imposibilitatii folosirii Combinatului Fondului Plastic, tocmai pentru ca nu mai exista personal calificat capabil sa deruleze activitatile pentru care a fost proiectat si echipat sa functioneze.
Conducerea Uniunii Artistilor Plastici intentioneaza sa readuca in functiune combinatul care, la vremea cand a fost construit din banii membrilor sai, prin anii ’60, era cotat ca cel mai mare si mai performant sub aspectul dotarilor si al posibilitatilor de lucru din intreaga Europa. Acum, in afara de sectia de turnatorie, care functioneaza cu mari dificultati, restul atelierelor – de ceramica, sticla, ipsoserie, pietrarie – sunt inchise. Anton Ratiu apreciaza ca activitatea combinatului poate sa reinceapa cu ajutorul viitorilor absolventi ai scolii de Arte si Meserii care a fost aprobata, incepand cu acest an scolar, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). „Cei mai buni dintre absolventii nostri vor fi angajati, in functie de profilul urmat, intr-una din sectiile Combinatului Fondului Plastic. Dar avantajul nu consta numai in asigurarea unei „repartitii”, sa spunem, ci mai ales in faptul ca ei vor avea la scoala ca profesori chiar pe multi dintre maestrii cu care vor lucra.”
In momentul acesta, in Romania, dupa o „pauza” de mai bine de o jumatate de secol de la inchiderea portilor tuturor scolilor de arte si meserii de catre reprezentantii sistemului de invatamant comunist, scoala din Bucuresti este a doua, dupa cea de la Craiova, la care pe vremuri a fost elev Constantin Brancusi, unde va suna clopotelul in luna septembrie. Deocamdata, structura de invatamant profesional agreata de MECT este consolidata pe patru tipuri de clase. Timp de doi ani, scoala va pregati, teoretic si practic, chiar in atelierele Combinatului Fondului Plastic, tehnicieni in domeniul sticlei, ceramicii, metalului si lemnului. si inca un aspect foarte important: invatamantul este de stat si gratuit.
Admiterea pentru cele aproximativ 70 de locuri ramase libere se va desfasura, in prima parte a lunii septembrie, dupa regulile instituite de MECT pentru toate scolile de arte si meserii. Dl Ratiu face precizarea ca in acest an nu se va face o testare a aptitudinilor artistice ale candidatilor dar, in viitorul apropiat, selectia va incepe chiar de la acest nivel al verificarilor. Directorul scolii este foarte optimist in privinta oportunitatilor de lucru ale primelor serii de absolventi, deoarece pe piata muncii este o criza serioasa de tehnicieni plastici. In afara de contractele de munca in cadrul Combinatului, acestia vor putea lucra insa ca liber-profesionisti sau isi vor putea deschide propriile ateliere, afaceri pe cont propriu, deoarece comertul cu arta si mestesugurile artistice, pe masura ce se vor dezvolta constructiile si amenajarile de case, se vor extinde tot mai mult.